De totale energie van een systeem is de optelsom van alle microscopische en macroscopische energieën, namelijk; thermische, mechanische, kinetische, potentiële, elektrische, magnetische, chemische en nucleaire energie.
Voorbeelden van energiebronnen zijn fossiele bronnen zoals aardolie, aardgas en steenkool, en hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa, waterstof, wind, waterkracht, aardwarmte en zonlicht.
Stroom heb je in twee smaken: gelijkstroom (Direct Current – DC) en wisselstroom (Alternating Current - AC). Met beide soorten elektriciteit kan je een vermogen verplaatsen, beide hebben een spanning en een stroomsterkte en beide hebben een stroomkring nodig, maar ze gedragen zich heel anders.
Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot. De verbranding van kolen, olie en gas draagt sterk bij aan klimaatverandering.
De zon is een hele belangrijke energiebron, bijvoorbeeld via zonnepanelen, zonneboilers en zonnetorens. Maar in de vorm van vitamine D en serotonine is het ook een energiebron voor de mens. Kerosine, aardolie, aardgas en steenkool zijn allemaal een hele verre vorm van zonne-energie.
Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van bronnen die niet (snel) opraken zoals: zonne-energie, waterkracht, windenergie, biomassa, aardwarmte en bodemwarmte. Een voordeel van duurzame energie is dat het geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot veroorzaakt.
Hernieuwbare energie, ook wel duurzame of groene energie genoemd, is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa.
Persoonlijke hulpbronnen zijn energiebronnen die als het ware binnen de persoon zelf aanwezig zijn . Daarbij kan gedacht worden aan: emotionele stabiliteit (stressbestendigheid) daadkracht en assertiviteit.
Met hernieuwbare energiebronnen bedoelen we energie afkomstig van natuurlijke energiebronnen die constant worden aangevuld. Denk aan energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Deze energiebronnen zijn onuitputtelijk, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die niet hernieuwbaar zijn.
Steenkool is de meest vervuilende fossiele energiebron. Er komen bij de verbranding veel stofdeeltjes en C02 vrij. Aardgas is de minst vervuilende van de fossiele energiebronnen.
Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie, omdat de bron hernieuwbaar is.
Duurzame energiebronnen nu en in de toekomst
windturbines op zee;windmolens op land;zonnepanelen op daken en in zonneparken.
Groene stroom wordt in Nederland opgewekt uit verschillende bronnen. Windenergie heeft het grootste aandeel met 46%. Daarna zonne-energie met 29% en biomassa met 24,8%. Waterkracht heeft slechts een klein aandeel met 0,2%.
De allereerste energiebron was de zon, die overdag voor warmte en licht zorgde. Later werd vuur ontdekt door een blikseminslag, waardoor een andere bron van warmte en licht ontstond.
U kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent op hun energiekosten.
Elektriciteit is een voorbeeld van een secundaire energiebron: je hebt een primaire energiebron nodig om elektriciteit te maken.
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
Denk nu niet direct dat stroom en energie ook hetzelfde zijn. Dit is namelijk niet het geval. Energie is namelijk een verzamelnaam voor verschillende soorten energie, waarvan stroom er eentje is. Een energieleverancier levert namelijk niet alleen stroom, maar bijvoorbeeld ook aardgas.
Wat is stroom? Stroom wordt in de volksmond ook wel elektriciteit genoemd. Bij stroom is er sprake van een verplaatsing van ladingdragers (gaten, elektronen of ionen) door een (half)geleider per tijdseenheid. Bij stroom verplaatsen elektronen (negatief geladen) zich in tegengestelde richting.