De voordelen van een opbouw is dat u het kunt plaatsen zonder in de muur te slijpen of te hakken. De doos en het stopcontact vormen één geheel en je kunt deze gemakkelijker verwijderen. Welk stopcontact u ook gebruikt, u moet de vorige stappen elke keer uitvoeren.
Eén van de meest voorkomende soorten stopcontacten – met name vroeger – is de opbouw stopcontact. Dit type stopcontact zit als het ware 'op de muur' waarbij ook vaak de leidingen zichtbaar (hoeft niet altijd zo te zijn) op de muur bevestigd zitten.
Een wandcontactdoos, of ook wel WCD, is een voorziening waar apparatuur op kan worden aangesloten die elektrische energie nodig hebben. Er bestaan ook wandcontactdozen die een andere toepassing hebben, zoals het versturen van data-overdracht of het afvoeren van dampen en gassen van de aangesloten apparatuur.
Voor het schilderen haal je de opbouwschakelaar eraf en maakt een gat in de muur waar de Jung inbouw schakelaar inpast. Daar ben je even mee bezig maar later ben je wel blij dat je het hebt gedaan. Er zit dan nergens meer een grote opbouwdoos in de weg als je een kast of een bank wil plaatsen.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
je mag tot 8 stopcontacten op 1 kring leggen. In de keuken werk je best met apparte kringen.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
Ergens moeten de draden van alle 3 de punten die je tekent bij elkaar komen, want die zwarte draad vanuit de schakelaar is ergens verbonden aan de twee bruine draden bij de lampen. Dit kan bijvoorbeeld een centraaldoos zijn. Dit punt zul je moeten vinden. Vanuit dat punt kun je een contactdoos aansluiten.
Is zeker mogelijk, je zult alleen de doos moeten voorzien van de juiste aders. Aarde (geel / groen), fase (bruin) en nul (blauw).
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
De groengele draad is de aarde. Deze bevestigt u altijd in het midden van het stopcontact. De bruine en blauwe draad kunt u zowel links als rechts aansluiten. Het is alleen wel van belang dat zowel de ingaande als uitgaande kabels van dezelfde kleur maar aan één kant zitten.
Er bestaan enkele voordelen en nadelen bij deze soort stopcontacten: de voordelen van de inbouw zijn dat er geen zichtbare elektriciteitsbuizen meer zullen verschijnen en dat de stopcontacten gelijk uitkomen met de muur. De voordelen van een opbouw is dat u het kunt plaatsen zonder in de muur te slijpen of te hakken.
De Schuko is internationaal ook wel bekend als het Type F of. Daarnaast wordt de Schuko in het CEE-systeem aangeduid als CEE 7/4. Er zijn verschillende andere stekkersystemen die gezamenlijk met de Schuko gebruikt kunnen worden zoals het type stekker dat bekend is onder het Franse Type E.
Bevestig aan één van de contactpunten de stroom-aanvoerende bruine fasedraad (L) en aan het andere contactpunt de stroom-afvoerende blauwe nuldraad (N). Bevestig de geel/groene aardedraad aan de aardklem in het midden.
Het plafond is laag, kan er heel gemakkelijk bij, daarom is het ook practischer om in het plafond te werken IPV op de muur. Dan zit er op de muur nergens wat in de weg. Spanning op aarde stopcontacten.
Bijna overal mogelijk
Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan. Dit kunnen wij allemaal doen.
Een gemengde kring is een automaat waar verschillende stopcontacten & verlichtingen op aangesloten zijn. Volgens het Arei heeft u maximaal 8 punten per kring ongeacht of het nu een schakelkring of stopcontact(groep) is. een punt is niet altijd 1 stopcontact of lamp.
40 of 50 mm diep. De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Als je geen lasdoppen gebruikt achter je schakelmateriaal is 40mm eigenlijk altijd geschikt (ook voor een dimmer en antenne/ cat5 aansluiting). 50 mm is wel wat makkelijker als er nog draden achterlangs lopen naar aangrenzende dozen.
Inbouwstopcontact. Inbouwdiepte kan verschillen van 21mm tot 31,5mm. Als er verbindingen achter het stopcontact gemaakt dienen te worden, kan een minder diep stopcontact gebruikt worden om nog voldoende plaats over te hebben om het goed geplaatst te krijgen.
Als je bestaande, normale groep met 16A is afgezekerd mag je daarop maximaal 16A x 230V = 3.680 watt aansluiten. Per 7 M2 woonruimte geldt over het algemeen 1 WCD, een WCD staat voor 200 watt en elk lichtpunt telt voor 100 watt.
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.