Omdat Nederland best een rijk landje is, heeft het genoeg geld om veel te investeren. Daardoor zijn er goede trainingscomplexen en sterke competities waar onze vrouwelijke sporters snel beter in worden. Doordat we in Nederland vaak best wat geld hebben, zijn we vaak goed in sporten die wat duurder zijn om te beoefenen.
Kwaliteit trainers Nederland heeft meer trainers dan Vlaanderen die als atleet topniveau haalden. Infrastructuur Nederland heeft per sport minstens één zogeheten A-sporthal of infrastructuur. Vlaanderen heeft nog niet eens een definitie voor zo'n infrastructuur, laat staan dat zo'n accommodatie ook bestaat.
Nederland is daarmee één van de beweegkoplopers in Europa, waar het gemiddelde beweegcijfer (44%) een stuk lager ligt. Met meer dan de helft (56%) van de Nederlanders die wekelijks sport, scoort Nederland ook in die ranglijst hoger dan het EU-gemiddelde (40%).
Ongeveer 20% van de inwoners van Nederland doet aan fitness. Daarna volgen wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen en dan pas voetbal. De meest populaire en wellicht de meest 'typische Nederlandse' sporten zijn dus de sporten die gratis of zonder lidmaatschap kunnen worden gedaan.
Voetbal is een sport die in de meeste landen van de wereld wordt beoefend. Dit wil nog niet zeggen dat dit dan ook de sport is die door de meeste mensen beoefend wordt.
1. Voetbal (3,5 miljard fans) Verreweg de populairste sport ter wereld is voetbal.
Basketbal en hockey komen in het rapport naar voren als de duurste sporten als het gaat om contributiekosten. Een gemiddeld lidmaatschap van een basketbalvereniging komt op € 260,-.
Ruim de helft van de mensen sport wekelijks
Van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder verrichtte 82 procent in 2019 voldoende bot- en spierversterkende oefeningen, 54 procent voldeed aan het onderdeel matig intensieve inspanning per week, en 54 procent gaf aan wekelijks te sporten.
Het sportiefste land ter wereld is…
Duitsland pakt de titel van 's werelds sportiefste land met een score van 70,42 op 100.
De provincies Brabant, Gelderland, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht scoren boven dat landelijke gemiddelde. Utrecht is dus koploper met een percentage van 56 procent en Zeeland staat onderaan met 44 procent wekelijkse sporters.
Sinds 2010 in de top-10 van beste sportlanden
De conclusie is dat Nederland sinds de Olympische Spelen van Vancouver in 2010 in de top-10 van beste sportlanden staat. Ook na Rio heeft Nederland zich kunnen handhaven, al komt dat vooral door de unieke resultaten in Sotchi.
Niemand minder dan Arjen Robben is de rijkste Nederlandse voetballer van dit moment. De aanvaller van FC Groningen beschikt over een vermogen van maar liefst 67 miljoen euro.
Daarbij geldt een minimum van 11.000 euro voor goud, 8000 voor zilver en 5000 voor brons. De vier atleten die gisteren een gouden medaille verdienden met het baanwielrennen, verdienen bijvoorbeeld 15.000 euro per persoon (30.000 x 2 / 4).
Tennis en voetbal
Want volgens onderzoek van het Mulier Instituut uit 2017/2018 zijn voetbal en tennis namelijk de goedkoopste sporten. Voor een jaar voetballen betaal je voor een kind gemiddeld 116 euro. Niet voor niets is het dan ook de meest populaire sport in Nederland.
Oudste in Nederland bedreven sporten
Logischerwijs waren de oudste sporten in Nederland veelal dezelfde als die welke op de Engelse kostscholen populair waren: cricket, voetbal, rugby en tennis. Toch blijkt uit het bestaan van de zeil en roeibond dat deze sport gewoon mee is gegaan in de nieuwe ontwikkelingen.
Voetbal is de populairste sport en tegenwoordig beoefenen steeds meer vrouwen dit ook. Bij de meeste clubs betaal je 50 tot 150 euro per jaar, dit precieze bedrag hangt af van de leeftijd en van de club.
' Door die voortdurende inventarisatie komt NOCNSF, de koepel van officieel 77 sportbonden, 22.453 verenigingen en 4,27 miljoen sporters, aan het reusachtige aantal van 323 sportsoorten.
American Football is dé nummer 1 sport in Amerika.
Skiën, schaatsen en hardlopen worden ook meer gedaan door hoger opgeleiden dan lager opgeleiden. Bij voetbal en turnen is deze verhouding minder scheef. Turnen is de enige sport waaraan meer lager opgeleiden dan hoger opgeleiden doen.
Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v. Chr. De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw.