Net als mensen, laten dieren ook scheten. Katten, schildpadden, cavia's en zelfs muggen doen het. Die van muggen zijn piepklein. Kwallen laten ze trouwens niet, want die hebben geen anus, een belangrijke voorwaarde voor een scheet.
Vogels kunnen geen scheten laten
In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten. Dat ze het nooit doen, betekent niet dat ze het helemaal niet zouden kunnen.
Het meest winderige dier van het land? De Britten wilden het graag weten en kwamen tot een bizarre conclusie: kakkerlakken blijken in verhouding tot hun grootte meer methaan de lucht in te sturen dan andere dieren.
Korte darmen
Zo zouden vogels geen scheten hóeven te laten, zoals mensen en andere zoogdieren, omdat ze hun voedsel een stuk sneller verteren. Het eten blijft dan simpelweg niet lang genoeg in hun darmen om te worden omgezet in gas. En wat er niet is, kun je ook niet lozen.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter. Het scheetkussen ligt vandaag op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
Katten, schildpadden, cavia's en zelfs muggen doen het. Die van muggen zijn piepklein. Kwallen laten ze trouwens niet, want die hebben geen anus, een belangrijke voorwaarde voor een scheet. Vogels ook niet.
Paarden laten voortdurend winden, zelfs als ze ineens in galop schieten wil er wel eens een ontsnappen. Ze eten dan ook veel moeilijk te verteren plantaardig materiaal, en om dat af te breken hebben ze veel bacteriën in hun darmen. En die produceren daarbij onvermijdelijk gas.
Koeien kunnen dagelijks tot 500 liter gas uitstoten door winden en boeren. Ook scheiden ze grote hoeveelheden ammonia (een oplossing van het gas ammoniak in water) uit.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
“Door de progesteron ontspannen je darmen”, vertelt Ashton. “Veel vrouwen hebben daardoor last van diarree.” Aan de andere kant: als door progesteron de spieren in de darm ontspannen kan dit leiden tot obstipatie. “Hierdoor bouw je gas op waardoor er sprake kan zijn van winderigheid”, zegt Wysocki.
Haringen praten met elkaar door scheten te laten.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Feit is dat koeien helemaal geen scheten laten. Ook geen boeren overigens. Ze produceren wél methaan, en die methaan-uitstoot zorgt voor een aanzienlijk deel van onze totaaluitstoot. Tijd om daar iets aan te doen, was de conclusie aan de Wageningen Universiteit.
- - Knarsetanden, luid, alsof er kiezels worden doorgebeten. - De buik zal heel hard aanvoelen, of extreem zacht. - Als je je konijn optilt, is hij (vaak) slap. - Geen keutels, of natte.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe. 'Dat is vrij gewoon voor ons allemaal,' voegt hij eraan toe.
Stinkbonen. Erwten, linzen, pinda's en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen. In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas.
Katten hebben een andere manier van eten: ze schrokken het eten niet naar binnen, waardoor er minder lucht met het eten mee naar binnenkomt. Op deze manier is er dus ook minder gas dat moet ontsnappen waardoor er veel minder scheten zijn en ze vaak ook niet hoorbaar zijn voor de buitenwereld.
Verdeel de voeding over meerdere porties per dag (minimaal 3). Een anti-schrokbak kan ook helpen. Deze zijn zo gemaakt dat je hond meer moeite moet doen om de voeding uit de bak te krijgen en beperkt daardoor het schrokken. Anti-schrokbakken zijn verkrijgbaar bij je dierenspeciaalzaak.
Miryam beantwoordt de webvraag: Wat gebeurt er met je lichaam als je geen boeren en scheten meer kunt laten? Er komt lucht in je darmen doordat bacteriën het voedsel gaan verteren. Wanneer je geen boeren of scheten kunt laten knap je uiteindelijk uit elkaar. Dus boeren en winden moet je maar gewoon laten.
REDUCEER JE EIWITTEN
Deze stinkende gassen ontstaan wanneer je darmen eiwitten afbreken die methionine en of cysteïne bevatten. Deze stoffen vind je terug in granen, ui, vis, eieren, bonen, zuivel, peulvruchten, spruitjes en kool.
Berekeningen wijzen uit dat een mens gemiddeld tussen de 8 en 25 scheten laat. Het gemiddelde van dit getal is 16,5. In een jaar zitten 365 dagen.