2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shiraz zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
Topjaren zijn 2020, 2019, 2018, 2016 en 2015 met krachtige, tanninerijke wijnen die goed verouderen.
Ondanks de lagere opbrengst vergeleken met 2019 beschikken de wijnen van 2020 over een hoge kwaliteit en een mooi evenwicht tussen alcohol, zuurgraad en tannines. Vooral in de zomer heersten in de bordeauxstreek ideale weerscondities.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
2021. Het wijnjaar 2021 wordt over het algemeen beschouwd als een goed jaar in Bordeaux en Toscane, met gunstige weersomstandigheden die hebben bijgedragen aan kwalitatief hoogstaande rode wijnen. In Bourgogne waren de opbrengsten wisselend, maar de wijnen tonen potentieel voor elegantie en complexiteit.
De beste jaargangen na de oorlog en tot op heden zijn: 1947, 1955, 1959, 1975, 1983, 1989, 1990, 1996, 1997, 2001, 2005, 2015, 2021 en 2023 .
De oogst zal een stuk kleiner zijn dan die van vorig jaar, maar dat komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Elk nadeel heb z'n voordeel. Het wijnjaar 2024 kán een topjaar worden. Er hangen in heel Nederland en België minder volle trossen aan de stokken, met name in de regio's die last hadden van matige nachtvorst.
Normaal gesproken blijven ongeopende flessen rode wijn 2-3 jaar langer houdbaar dan het aanbevolen drinkvenster . Hun hoge tanninegehalte zorgt voor deze lange natuurlijke bewaring.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Ongeopende flessen
Hier is een algemene richtlijn: Witte wijn: 1–2 jaar na de houdbaarheidsdatum. Rode wijn: 2–3 jaar na de houdbaarheidsdatum.
Wijnjaar 2019 is van goede kwaliteit, met een fraai potentieel. In een jong stadium zijn deze wijnen soepel en evenwichtig, met weinig alcohol. Het zijn gestructureerde wijnen met een goed ontwikkelingspotentieel. Bovendien bezitten ze een prachtige, donkerrode kleur.
In een onzekere wereld biedt de vintage van '19 geruststelling: je kunt hem met vertrouwen kopen. Benjamin Leroux legt uit dat het een geweldige vintage is in beide kleuren, met kwaliteit die overal in de regio en op elk niveau te vinden is .
De eerste, uit het lagere prijssegment, komen pas in de loop van dit jaar op de markt. Maar nu al wordt gezegd dat het wijnjaar 2018 zeer goed is. Omdat de zomer opvallend droog en warm was, bijna overal in Europa. In tegenstelling tot 2017 dat een minder goede reputatie heeft.
Bordeaux. Voor Classed Growth Bordeaux zijn 2019, 2018, 2017 en 2016 nog niet klaar om te drinken . 2015 en 2014 beginnen hun drinkvensters te bereiken, maar we raden klanten over het algemeen aan om de jaargangen 2013, 2012, 2011, 2008, 2007, 2006 en alle jaargangen ouder dan 2005 te drinken en ervan te genieten.
Dit zorgde ervoor dat de druiven tot aan de oogst een goede fenolische rijpheid konden bereiken en 2018 als een uitstekend jaar bestempeld kan worden. Samenvattend kunnen we stellen dat 2018 een uitdagend jaar was voor de wijnbouwers in Barolo.
Onze Merlot en Cabernet Sauvignon bereiken hun piek rond de 10 jaar en zullen zich nog 20 tot 30 jaar blijven ontwikkelen, als u de drang om er nu van te genieten onder controle kunt houden. Terwijl de heldere fruitsmaken afnemen, worden de tannines zachter en zijdezacht en fluweelachtig.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Een 20 jaar oude rode wijn zou binnen een week of twee na aankomst zijn evenwicht moeten hervinden , terwijl een 30 jaar oude wijn tot een maand nodig kan hebben. Voor een rode wijn die ouder is dan 40 jaar, is het een goed idee om de fles vier tot zes weken rustig te laten staan, of totdat de wijn helemaal helder is geworden.
Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Hoewel een persoon een kleine hoeveelheid bedorven wijn kan drinken zonder bang te zijn voor de gevolgen, moet hij vermijden om er grote hoeveelheden van te drinken . Wijn bederft doorgaans door oxidatie, wat betekent dat de wijn in azijn kan veranderen. Hoewel het onaangenaam kan smaken, is het onwaarschijnlijk dat het schade veroorzaakt.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shiraz zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar.
Het komt niet vaak voor, maar 2015 blijkt zo'n jaar te zijn dat (bijna) overal goed is. Natuurlijk moet je in de wijnwereld oppassen met veralgemeningen, want er zijn altijd uitzonderingen, zowel in goede als in slechte jaren. Maar vast staat dat 2015 een jaar is dat de wijnliefhebber in het oog moet houden.