Vaak kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden zonder (omgevings-)vergunning. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is toegestaan als er rekening wordt gehouden met de juiste afstand tot de dakrand.
Heeft u een dakkapel en wilt u zonnepanelen naast uw dakkapel plaatsen? Dat is meestal goed mogelijk. Hierbij is het wel van belang dat u rekening houdt met de stand van de zon en eventuele schaduw die op het paneel kan vallen. Met een schaduw op een deel van het zonnepaneel, wekt namelijk het paneel minder energie op.
Een dakkapel draagt alleen z'n eigen gewicht en dat van de dakbedekking. Waar een dak dat wel heeft, heeft een dakkapel vaak geen stevige steunbalken. Een zonnepaneel weegt zo'n 20 kilo. Wanneer je 4 panelen op een dakkapel wilt plaatsen, moet je dus denken aan zo'n 80 kilo.
Een dakkapel is vaak een relatief simpele constructie en niet gebouwd om zware gewichten te dragen. De bovenkant is meestal plat, waardoor er in principe zonnepanelen op geplaatst zouden kunnen worden. Op een plat dak gebruiken we echter een montage systeem met ballast, om de panelen op hun plek te houden.
Bij forse regenbuien gaan er soms verhalen de ronde dat zonnepanelen lekkages aan daken kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen loopt u geen enkel risico op een lekkage of vochtplekken in of rondom uw woning.
Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per m2. Zonnepaneel dakpannen hebben een gemiddeld gewicht van 16 kilo per m2. Om te kijken of mijn dak de zonnepanelen kan dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen te letten.
De gemiddelde maandopbrengst kun je als volgt berekenen: Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).
Een dak op het oosten is prima geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst zal wat lager zijn dan bij een dak op het zuiden. Zonnepanelen op het oosten wekken gemiddeld 20% minder energie op. De helling van uw dak speelt hierbij een belangrijke rol.
Zonnepanelen zijn een product waar je niet zomaar onder gaat zitten. Doe je dat echter wel dan kom je er achter dat het materiaal licht doorlatend is. Bovendien is het een materiaal wat een aangename weerkaatsing biedt onder jouw terrasoverkapping. Je zit dus comfortabel en mooi onder een dergelijke overkapping.
Zonnepanelen houden niet alleen van het zuiden
De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden is die 40 procent lager.
Niet alleen de richting, maar ook de helling van je dak bepaalt hoeveel zonnestralen de panelen kunnen opvangen. Bij een schuin dak is een hoek van 20 tot 50 graden meestal het gunstigst. Maar ook bij een platter of steiler dak kunnen zonnepanelen vaak nog prima.
Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan. Schaduwval van rijen onderling heeft een zeer negatieve werking op de opbrengst van uw zonnepanelen.
Er zijn ook mooie alternatieven voor de zonnedakpan. Het gaat hierbij om dakpanelen die zowel als dakpan als zonnepaneel fungeren. De panelen worden gelegd als dakpannen en worden vastgeschroefd aan de daklatten. Zij zijn met name geschikt voor nieuwbouw.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 12 zonnepanelen inclusief montage rond de €6.200 en €8.200 bij Zonneplan. Dit is inclusief de 21% btw, die later terug te vorderen is.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.
Zonnepanelen presteren namelijk het beste in de lente. En ook in de herfst en de winter wekt een installatie zonnestroom op. Bekijk ook in welke maand een installatie het meeste oplevert (in % van de totale jaaropbrengst).
Gewicht zonnepanelen op een plat of hellend dak
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Een constructeur inschakelen zorgt ervoor dat je zeker weet dat je veilig te werk gaat. Zonnepaneel specialisten zullen de staat van het dak checken, de dakconstructie bekijken, voldoende rekening houden met windbelasting en precies kunnen berekenen hoeveel zonnepanelen je dak kan dragen.
Gemiddeld is een zonnepaneel 2,5 m2 groot. Stel uw dak is 10 m2 dan passen er ongeveer 4 panelen op uw dak. Natuurlijk kan dit verschillen omdat er misschien obstakels zullen zijn die schaduw kunnen veroorzaken. Als u het niet zeker weet kunt u altijd een specialist laten komen.