Hij groeit tussen 20̊NB en 20̊ZB en stelt hoge eisen aan neerslag, temperatuur en bodemvruchtbaarheid. Cacaobomen groeien slecht in de volle zon. Daarom wordt cacao meestal onder schaduwbomen geteeld. Het is dus een uitdaging om deze plant als kamerplant op te kweken, ze mogen 's zomers (in de schaduw) naar buiten.
Cacaobomen groeien in vochtige gebieden rond de evenaar. De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd.
De zaden met de dikkere kant ( de kant met het witte puntje ) naar beneden zaaien, zorg er voor dat er een stukje van de bovenkant uit het zaaimedium steekt wij adviseren om te zaaien in zaai en stekgrond of cocopeat.
Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Cacao is de belangrijkste grondstof voor het maken van chocolade.
Een cacaoboom kan meer dan 50 jaar oud worden, groeit tot 10 meter hoog en heeft een matig dikke stam.
De cacaoboon is de smaakbepalende grondstof van chocolade. De vrucht groeit direct aan de stam. De boon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom.
Het antwoord is: er zijn ongeveer 60 cacaobonen nodig voor het maken van 1 pure chocoladereep van 75 gram en 45 bonen voor een 75 grams reep melkchocolade.
De studie laat zien dat het gemiddelde jaarlijkse inkomen van het huishouden van een Fairtrade cacaoboer steeg van $2.670 in 2016/2017 naar $4.937 in 2020/2021.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Zaaibeschrijving: Verwijder de witte pulp voorzichtig van de zaden. Zaai vervolgens de zaden met de dikkere kant naar beneden in kokosvezel (Cocopeat) of eventueel in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden en op een warme plaats laten kiemen.
Verse Cacaovruchten koop je bij Cacaobomen.nl.
Cacaovruchten zijn groot, met het formaat van een rugbybal. De schil oogt geribbeld, met een bruinrode kleur. Onder de schil vind je vruchtvlees met amandelvormige cacaobonen. Het zachte vruchtvlees van de cacaoboon is aangenaam zoetzuur.
Na de oogst ondergaan de bonen een natuurlijk gistingsproces, fermentatie. Hierdoor ontwikkelen de bonen belangrijke smaak- en kleurcomponenten. Na de fermentatie worden de bonen gedroogd en kan de boon verder verwerkt worden. Nadat de bonen zijn gebroken en gezeefd , blijven de nibs (kern van de cacaoboon) over.
Cacao is de noot van een vrucht van een inheemse boom uit het Amerikaanse oerwoud. Carl. Linnaeus een Zweedse wetenschapper gaf deze inheemse boom de naam Theobroma cacao (“cacao, het voedsel van de goden”).
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Gewone cacao, de conventionele variant in de supermarkt, is gebrand. Cacaonibs worden eerst verhit en daarna vermalen tot cacaopoeder. Waarom is dat minder populair dan rauwe cacao: De meeste vitaminen, mineralen en enzymen gaan verloren door verhitting.
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.
Gemiddeld verdienen Ivoriaanse cacaoboeren 78 dollarcent per dag.
We betalen 'n extra Tony's premie bovenop de Fairtrade-premie, zodat de boer een leefbaar inkomen kan verdienen. De premie wordt gebruikt om inkomsten voor de boer te verhogen, zowel in geld als door investeringen in 'n hogere productie door middel van landbouwtrainingen en kwekerijen van nieuwe boompjes.
Miljoenen boerengezinnen in cacao-producerende landen zoals Ghana en Ivoorkust hebben daar iedere dag mee te maken. Wist je dat 70% van onze cacao uit deze landen komt? De cacaoboeren leven in armoede ondanks het harde werk dat ze verrichten. Ook de cacao in jouw favoriete chocoladereep komt hier vandaan.
De tijd hoe lang je de chocolade in de grinder laat is van invloed op de uiteindelijke smaak en textuur van je chocolade. Hoe langer je het mengsel draait, hoe gladder het mondgevoel straks zal zijn. Mijn chocolade heeft 18 uur in de grinder gezeten.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken. Witte chocolade bestaat alleen uit het vet van de bonen.