Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Doorgaans houdt Koning Willem-Alexander de vakantiebestemming van zijn gezin geheim, maar inmiddels weten we wel wat hun favoriete plek is: het zonovergoten Griekse eiland Peleponesos, waar de Oranjes een prachtige vakantievilla hebben waar ze maar al te graag met familie en vrienden vertoeven.
6/ Willem-Alexander en gezin in Huis ten Bosch
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters wonen vanaf januari 2019 in Paleis Huis ten Bosch.
Villa Eikenhorst of De Eikenhorst is een villa op het landgoed De Horsten in Wassenaar. Van 30 april 2013 tot 13 januari 2019 was het de officiële residentie van koning Willem-Alexander der Nederlanden en zijn gezin. Hij woonde er al als kroonprins vanaf 2003.
Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner. Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.
Koning Willem-Alexander wordt geschat op een bescheiden budget van 47 miljoen. Hij heeft dit opgebouwd door vastgoed, investeringen en een aandeel in Shell. Vermoed vermogen: 58,8 miljoen euro. Carl krijgt een bescheiden zakcentje van 7 miljoen euro per jaar.
Koningin Elizabeth II krijgt jaarlijks namelijk 87 miljoen euro. Meer dan het dubbele van de totale kost van onze koninklijke familie. Wat zijn enkele van je vaardigheden?
De Koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor het vervullen van zijn functie zijn door de staat Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam aan het staatshoofd ter beschikking gesteld. Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de Koning.
Taakomschrijving Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander.
Oranjezaal. De koning woont sinds 13 januari 2019 weer met zijn gezin in Paleis Huis ten Bosch. Het paleis is grondig vernieuwd naar de wensen van de koning. In het paleis bevindt zich een grote balzaal: de Oranjezaal.
Paleis Huis ten Bosch is niet toegankelijk voor publiek. Je kunt het paleis wel zien liggen als je over de Bezuidenhoutseweg rijdt, of een wandeling of fietstocht maakt door het Haagse Bos. Als je geluk hebt, zie je hier leden van de koninklijke familie het landgoed via de oprit binnengaan dan wel verlaten.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
Er worden onder meer een fitnesszaal, een spa en een kapsalon gebouwd. De fitnesszaal komt in het huisje bij de tennisbaan en het zwembad, op deze plek is in de jaren 80 een schuilkelder aangelegd (34 x 22 meter).
De Oranjes zitten de komende weken lekker in hun eigen villa in het Griekse Kranidi. Tien jaar geleden aangeschaft als een cadeau voor henzelf nadat hun Mozambikaanse droom uiteenspatte. Het is de plek waar Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane grotendeels onbespied zichzelf kunnen zijn.
Koning Willem-Alexander heeft een nieuw jacht gekocht bij de jachtwerf Wajer Yachts in Heeg. Het gaat om een Wajer 55. Kringen rond het hof hebben aan De Telegraaf de aanschaf bevestigd, meldt die krant. Het luxe jacht kost zo'n 2 miljoen euro.
In januari 2019 verhuisde zij met haar ouders Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en haar twee zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Vanaf september 2022 woont en studeert de Prinses in Amsterdam.
Sinds 2014 woont prinses Beatrix weer op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Dit kasteel kocht ze in 1959, waarna ze er – na een grondige verbouwing – van 1963 tot 1981 eerder al woonde. In 1981 verhuisde ze, met prins Claus en haar drie zoons, naar Huis ten Bosch in Den Haag.
We beginnen met het Istana Nural Iman Palace, de officiële residentie van Brunei's ultrarijke sultan Hassanal Bolkiah. Het gebouw is met zijn 200.000 m2 en 1788 kamers dan wel het grootste paleis ter wereld dat gebruikt wordt als onderkomen, het is zeker niet de duurste.
"We weten uit allerlei bronnen dat ze aandeelhouders zijn van Koninklijke Olie (het huidige Shell, red.) en ABN - dat het nu aardig op de beurs doet. Verder zijn er nog een aantal andere investeringen aan het licht gekomen, zoals onroerend goed."
Kroonprinses Amalia wordt in december 18 en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor 'personele en materiële ondersteuning'. Dat betekent dat ze van dit bedrag bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging moet betalen.
1. Groothertog Hendrik | Luxemburg. De groothertogelijke familie van Luxemburg ontvangt – integendeel tot de rest van de koningshuizen – geen salaris, maar sinds 1948 wel zo'n 300.000 euro per jaar om hun taken uit te voeren. De familie heeft een privévermogen á 3,6 miljard euro.
Als je denkt dat het Britse koningshuis of de Grimaldi's van Monaco dan wél in het rijtje staan, heb je het ook mis. Die vallen met hun geschatte vermogens van 720 miljoen euro en 875 miljoen euro net buiten de boot. Dit zijn anno 2020 de rijkste royals ter wereld.