Treinkaartjes. Reis je weinig met het openbaar vervoer en heb je geen OV-chipkaart, dan kun je nog altijd een los kaartje kopen. Het assortiment losse kaartjes verschilt per regio. Daarnaast heb je een kaartje nodig als je je fiets of hond meeneemt.
Met OVpay kun je nu met je contactloze betaalpas, creditcard en mobiel reizen in bus, tram, metro en trein. De komende jaren verandert het betalen in het ov, waarbij de OV-chipkaart wordt vervangen door nieuwe betaalvormen.
In- en uitchecken met je betaalpas gaat op dezelfde manier als met je OV-chipkaart, zonder korting of abonnement. 1. Je houdt je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en je bent ingecheckt.
De ov-chipkaart is eind dit jaar nergens in Nederland nog nodig. Dat hebben de vervoersbedrijven vandaag bekendgemaakt. In- en uitchecken kan dan met bankpas, mobiel of smartwatch. OVpay heet het nieuwe systeem.
Helaas, je kunt je OV-chipkaart niet op je telefoon zetten. Maar dat betekent niet dat je niet kunt inchecken met je mobiel. In het OV inchecken met je smartphone gaat namelijk heel makkelijk en snel. Dit doe je met OVpay en je bankpas.
Dan blijf je gewoon met die ov-chipkaart reizen. Pas eind 2024 gaat de stekker uit de ov-chipkaart. Er komt na de zomer volgend jaar wel een opvolger, de OVpas, die is voor reisproducten zoals trajectkaarten. De OV-pas krijgt ook een anonieme variant.
Je kan in het hele openbaar vervoer in Nederland in- en uit te checken met je betaalpas, creditcard en mobiel. Deze nieuwe manier van in- en uitchecken is onder de overkoepelende naam OVpay geïntroduceerd. Een gezamenlijk initiatief van alle vervoerders. Bekijk meer informatie op de website van OVpay.
In heel Nederland kun je nu in de trein, de bus, de tram en de metro in- en uitchecken met je betaalpas, creditcard of mobiel.
Ja, in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is goedkoper dan een regulier kaartje kopen bij de buschauffeur. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
Nooit meer de trein missen omdat je geen saldo op je ov-chipkaart hebt staan. Reizigers kunnen vanaf vandaag ook bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in het hele land inchecken met hun bankpas. Het kon sinds het nieuwe jaar al in veel bussen en trams.
Houd je chipkaart tegen de kaartlezer van het poortje aan je rechterkant. Zo check je in en open je het poortje. Je hoort 1 piepje. Aan het eind van de reis check je op dezelfde manier weer uit.
Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers die vol tarief tweede klas reizen - naast de OV-chipkaart – bij NS ook in- en uitchecken met de contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden, maar kunt direct inchecken en je trein halen.
Los treinkaartje kopen bij de automaat
Op ieder station in Nederland staat een kaartautomaat van NS of een andere vervoerder waarmee je een treinkaartje kunt kopen. Deze automaten hebben een aanraakscherm waarmee je gemakkelijk aan kunt klikken wat voor kaartje je wilt kopen en naar welk station je wilt reizen.
Koop je ticket of verleng je abonnement aan een automaat
De automaat is een simpele en snelle oplossing om een ticket te kopen of je abonnement te vervangen. Betalen gebeurt via bankkaart of met contant geld.
Let op! Het kopen van een los kaartje kan per 15 december 2019 alleen nog met PIN/creditcard. Met contant geld betalen is dan niet meer mogelijk.
Wanneer je incheckt met je pinpas betaal je voor het volle tarief voor de 2e klas. Je kunt naast je pas gewoon nog een kaartje blijven kopen. Wel wordt de ov-chipkaart op den duur vervangen door de zogeheten OV-pas.
Dit werkt hetzelfde als met een OV-chipkaart. Een conducteur scant je betaalpas en kan zien of, waar en wanneer je bent ingecheckt. Hij ziet verder geen persoonlijke (bank)gegevens zoals saldo.
Het scannen van alle OV-chipkaarten is al langere tijd de procedure. Door de OV-chipkaart te scannen kan de conducteur alle gegevens van de OV-chipkaart uitlezen en controleren of alles klopt.
Reizigers met de trein kunnen vanaf dinsdag inchecken met hun bankpas of creditcard. Die mogelijkheid, met de naam OV Pay, wordt door de Nederlandse Spoorwegen aangezet in heel het land. Inchecken met een bankpasje is al langer mogelijk bij stads- en streekvervoerders in grote delen van Nederland.
Als een conducteur in de bus, tram, metro of trein de kaartjes komt controleren, wordt jouw bankpas gescand. De controleur kan dan alleen zien of en waar je bent ingecheckt. Ook kan de controleur zien wat de recente check-ins of check-uit zijn.
Reizigers kunnen de OV-chipkaart nog wel tot 2025 gebruiken. De digitale OV-pas kan je straks koppelen aan OV-abonnementen. Dat maakt het digitale reizen beter dan de nieuwe reisoptie van OVpay. Met OVpay checken reizigers digitaal in met de bankpas of de digitale pas op de smartphone.
Basistarief. Het totale tarief voor het reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief, dat elke reiziger aan het begin van de reis per bus, tram of metro betaalt. Dit basistarief is in heel Nederland gelijk en gaat in 2023 omhoog van €1,01 naar €1,08.
De chiptechniek in de huidige ov-chipkaart is verouderd en aan vervanging toe, waardoor de nieuwe ov-pas nodig is. Ook is het vanaf vandaag voor het eerst in het hele land mogelijk om bij alle ov-bedrijven in te checken via pinpas, creditcard of betaalapp op de mobiele telefoon.