Een kruisschakelaar is ideaal als je een ruimte hebt met meerdere ingangen. Als je bijvoorbeeld de ruimte van drie kanten kunt betreden, wil je bij elke deur graag een schakelaar hebben. Dan heb je twee wisselschakelaars en één kruisschakelaar nodig om je lamp in het midden van de kamer aan te zetten.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.
De verplichting voor een dubbelpolige schakelaar in de badkamer is sinds enkele jaren echter ook bij indienststellings-of gelijkvormigheidsonderzoek niet meer verplicht. Deze verplichting bestond inderdaad aanvankelijk wel.
Fasedraad
De toekomende bruine draad is de 'fasedraad'. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft. Is er in jouw geval geen bruin draad aanwezig maar wel een zwart draad (schakeldraad)?
De bruine fasedraad of zwarte schakeldraad koppel je aan het schroefje waar 'L1' boven staat. Vervolgens zijn er nog twee zwarte draden over die naar de tweede schakelaar gaan. Deze sluit je aan op de schroeven 1 en 1'.
Een enkelpolige schakelaar aansluiten
Dan moet u kiezen voor een enkelpolige schakelaar. Deze schakelaar heeft slechts twee aansluitingspunten. In eerste instantie is het zaak om de twee blauwe draden met elkaar te verbinden. Dit kan met behulp van de zogeheten rapidklemmen.
Waar gebruik je een kruisschakelaar? Een kruisschakelaar is onderdeel van een kruisschakeling en wordt voornamelijk gebruikt in ruimtes met meer dan twee deuren of in een trappenhal waar het licht vanuit meer dan twee plekken kan worden in- of uitgeschakeld.
Voor een kruisschakeling heeft u één kruisschakelaar en (minstens) twee wisselschakelaars nodig. De kruisschakelaar verbindt u aan twee wisselschakelaars zodat u één lichtpunt op drie of meer plaatsen bedienen.
Een wisselschakelaar kun je als enkelpolige schakelaar gebruiken waarbij je het licht vanuit één plek in een ruimte in- of uit schakelt. De wisselschakelaar is dan onderdeel van een enkelpolige schakeling en zie je vaak in woonkamers, keukens, toiletten, slaapkamers, kantoorruimtes, etc.
Een drukknop maakt contact zolang je de knop ingedrukt houdt. Bij een schakelaar blijft dit contact behouden, ook als je de knop loslaat. Visueel is het verschil tussen een drukknop en schakelaar meteen duidelijk. Wanneer je een schakelaar indrukt, zal de positie van het drukoppervlak veranderen en zo blijven staan.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden.
Een dubbele wisselschakelaar, ook wel wissel wisselschakelaar genoemd, bestaat uit twee wisselschakelaars in één behuizing. De schakelaar heeft zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Stroom bestaat uit + en -. In je huis is de plusdraad bruin gekleurd en de - draad blauw.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact. De zwarte is de schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp.
Een tweepolige schakelaar plaatsen
Sluit de blauwe draad van de toevoerkabel op L2 aan en de bruine of zwarte toevoerdraad op L1. De blauwe draad naar de lamp sluit je aan op 2 en de bruine of zwarte draad naar de lamp sluit je aan op 1.
De L2 is de tweede van de lendenwervels. Deze is iets groter dan de L1 en anatomisch gezien het herkenningspunt voor het uiteinde van het ruggenmerg, wat invloed heeft tot de caudale equina, voor de rest van de lumbale en sacrale wervelkolom.
De wisselschakelaar heeft drie aansluitingen, waarbij de bruine draad op de vaak met de letter L of P gemerkte aansluiting komt. In plaats van een letter kan ook een bruine of rode kleur als markering gebruikt zijn.
Een pulsschakelaar, ook wel pulsdrukker of druk- of momentschakelaar genoemd, is een schakelaar die direct terugveert wanneer de schakelaar wordt losgelaten. De verbinding wordt dus direct verbroken wanneer de schakelaar wordt losgelaten.
Drukvlakschakelaars zijn schakelaars waarbij de schakelwip altijd in de originele positie terugspringt. Een drukvlakschakelaar wordt compleet inclusief schakelwip geleverd, beide onderdelen zijn niet los te bestellen. Een drukvlakschakelaar plaatst u in een afdekraam, de sierrand rondom.