Het is zeker niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië, maar voor een paar euro kun je heerlijk eten en ook accommodatie is niet duur. Reis je met openbaar vervoer en eet je voornamelijk bij lokale restaurants dan is een reis door Turkije zeker goed te doen met een klein budget! Turkije is sowieso een verrassende locatie.
De minimumleeftijd in Turkije om alcohol te mogen kopen en drinken is 18 jaar.
In Turkije, een typische fastfoodmaaltijd kost: 2.80 EUR (52 TRY) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 0.85 EUR (16 TRY) voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.30 EUR (23 TRY) en espresso 0.89 EUR (16 TRY).
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
Gemiddeld verdienen Turken zo'n 800 euro per maand. Het inkomen varieert echter sterk per streek. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen gemiddeld zo'n 5100 euro per jaar tot hun beschikking. In het economisch sterke Istanbul is dit cijfer ongeveer twee keer zo hoog.
De kosten van medicijnen zijn 30-40% lager dan in de meeste Europese landen en effectiever. Vitaminen en supplementen worden meegenomen uit Turkije. In apotheken vindt u veel goedkopere en vaak effectievere Turkse tegenhangers van veel bekende merken, maar onder een andere naam.
De verkoop van alcohol in winkels wordt in Turkije verboden van 22.00 uur tot 06.00 uur. Ook mag er geen alcohol meer worden verkocht op plaatsen die dichter dan 100 meter bij een onderwijsinstelling, studentenhuis of moskee zijn.
De koran verbiedt het drinken van alcohol, maar veel moderne moslims nemen het niet zo nauw met dit verbod. Bier (bira) wordt dan ook bijna overal geserveerd. Turkse wijnen (sarap) zijn goedkoop en verrassend goed. Raki is een sterk alcoholische anijsdrank, die uit druiven wordt gedestilleerd.
Omdat de koers van de lira kan fluctueren, het is immers een wisselkoers, kan de koers ten opzichte van de euro elke dag variëren. Het wordt daarom sterk aangeraden om pas in Turkije geld op te nemen of in te wisselen. In Turkije krijgt men namelijk meer lira's in ruil voor de euro's.
Turks bier in de supermarkt (Efes, 50cl): 23 lira (€1,50 euro) Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro) Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)
Vrouwen en mannen moeten kleding dragen waarbij de schouders en knieën bedekt zijn. Vrouwen dienen ook nog een hoofddoek te dragen. Bij het betreden van de moskee moet je je schoenen uitdoen. Er staan speciale rekken, waar je je schoenen kunt achterlaten.
Moet men in obligaties in Turkse lira beleggen die een erg hoog rendement bieden? Vandaag kunt u obligaties in Turkse lira kopen die een rendement bieden tot bijna 30%. Toch raden we u voorlopig af om ze te kopen. De kans is immers groot dat u er uw broek aan scheurt.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Betaalgewoonten in Turkije
In goedkope restaurants, cafés en bars wordt een fooi van 5-10% gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In luxe restaurants is het gebruikelijk om 10-15% fooi te geven. Het is daarnaast gebruikelijk om hotelpersoneel, portiers, kappers en muzikanten fooi te geven.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.