(Uitstralende) pijn rondom de mat; kan met name voorkomen na de kijkoperatie techniek. Meestal is dat als gevolg van de inwendig geplaatste hechtingen en tackers, deze kunnen gaan trekken bij aanspannen van de buikwand. De klachten nemen in enkele weken langzaam af.
Symptomen navelbreuk
U hoeft geen klachten te hebben, maar soms is er sprake van een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn. Daarnaast ziet u een bult of zwelling bij uw navel.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Een navelbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan groter worden. Bij herhaaldelijke pijnklachten, een zeurend of branderig gevoel, of een steeds terugkerende beklemming raden we een operatie aan. De operatie is afhankelijk van de grootte van de breuk en vindt plaats onder algehele verdoving (narcose).
Na de controleraadpleging bij de chirurg, drie weken na de operatie, zal je alles terug mogen doen, inclusief heffen en sporten. Bij ontslag uit het ziekenhuis zullen wij je vragen tien dagen na de operatie bij je huisarts langs te gaan voor een wondcontrole en om hechtingen te laten verwijderen.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk. In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.
Bij een navelbreuk bevindt de uitstulping zich in de navel. Dit is zichtbaar als een zwelling in de navel. Naast de zwelling kunt u een pijnlijk en branderig gevoel in de navel ervaren, soms gepaard gaand met misselijkheid. Het is belangrijk om te weten dat een navelbreuk nooit vanzelf verdwijnt.
Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort. Heeft u last van een blijvende beklemming, waarbij u ook pijn heeft, ga dan direct naar de huisarts of het ziekenhuis. U moet dan worden behandeld.
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Als de zwelling blijft bestaan na het 12e jaar, dan gaat deze niet meer vanzelf weg. Bij het ouder worden kan de zwakke plek of opening groter worden door het oprekken van de buikwand. Dit kan komen door het toenemen van lichaamsgewicht en door veel druk op de buikwand door hoesten, tillen en persen.
Het voornaamste risico van een navelbreuk is dat de inhoud van de breuk, bijvoorbeeld een darmlis, klem komt te zitten. Dit noemt men een ingeklemde breuk. Hierbij ervaren patiënten plots veel pijn en kan de zwelling niet meer teruggeduwd worden. Dit is een dringende situatie waarbij meteen moet geopereerd worden.
Als u in de volwassen leeftijd een navelbreuk oploopt, herstelt dit gewoonlijk niet vanzelf. Als u geen klachten ondervindt van de navelbreuk, hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Echter, als de darm beklemd raakt in de breukopening, kan wel een operatie overwogen worden.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Bij een beklemde breuk zit het buikvlies, met daarin mogelijk een deel van de darm, klem in de opening door een nauwe breukpoort. Dit kan gevaarlijk en pijnlijk zijn. De arts kan de diagnose gemakkelijk stellen aan de hand van lichamelijk Page 3 3 onderzoek, de breuk is vaak eenvoudig te zien als u staat.
Een navelontsteking moet worden behandeld met antibiotica. Overleg in dit geval met uw dierenarts welk middel u het best kunt gebruiken. Bij een navelbreuk komen de ingewanden van een kalf door de breukpoort van de buikwand in de breukzak terecht.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Bij een 'gewone' operatie wordt een deel van uw lichaam verdoofd. Dit gebeurt met een ruggenprik. De chirurg maakt een snee onder de navelbreuk en plaatst het uitpuilende weefsel terug in de buikholte. Daarna wordt de breukpoort (de zwakke plek in de buikwand) dichtgemaakt en verstevigd met een kunststof matje.
Operatie. De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.