U krijgt geen langere proeftijd als u tijdens de proeftijd ziek wordt. Ontslaat uw werkgever u in de proeftijd terwijl u ziek bent? Dan heeft u mogelijk recht op een Ziektewetuitkering.
Ontslag tijdens proeftijd wegens ziekte
Als u tijdens de proeftijd ziek wordt, mag uw werkgever uw arbeidsovereenkomst beëindigen, maar niet met de reden dát u ziek bent. Bovendien is het een regel dat de proeftijd niet verlengd mag worden met de tijd waarin u ziek geweest bent.
U kunt in aanmerking komen voor een WW-uitkering als uw werkgever u ontslaat tijdens uw proeftijd. Wel geldt dat u aan de voorwaarden moet voldoen, zoals voldoende arbeidsverleden. Als uw ontslag uw eigen schuld is, omdat u bijvoorbeeld vaak te laat op werk kwam, kan uw recht op een WW-uitkering in gevaar komen.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werknemer op elk moment opzeggen. U heeft hiervoor geen toestemming nodig van UWV of de kantonrechter en er geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.
Als je bent ontslagen in je proeftijd, dan heb je soms recht op een WW-uitkering. Je werkgever moet dan wel een schriftelijke verklaring geven waarom hij je ontslagen heeft. Je uitkering kan in gevaar komen als: Je ontslag je eigen schuld is.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen. Ofwel: u kunt stoppen wanneer u wilt, maar ook de werkgever kan u van de ene op de andere dag ontslaan. Uw werkgever hoeft niet te zeggen waarom hij u ontslaat. Wel als u ernaar vraagt.
Ontslag nemen tijdens proeftijd
Tijdens uw proeftijd kunt u het arbeidscontract op ieder moment opzeggen. Het is verstandig dit schriftelijk te doen en de werkgever om een ontvangstbevestiging hiervan te vragen.
Ontslag in de proeftijd is ook mogelijk als u ziek wordt. U krijgt geen langere proeftijd als u tijdens de proeftijd ziek wordt. Ontslaat uw werkgever u in de proeftijd terwijl u ziek bent? Dan heeft u mogelijk recht op een Ziektewetuitkering.
Bijvoorbeeld, als je begint op 1 maart en een proeftijd van 1 maand hebt, dan eindigt de proeftijd op 31 maart. Als je proeftijd 2 maanden duurt, dan is de einddatum 30 april. Maar begin je op 15 maart, dan eindigt de proeftijd op 14 april bij 1 maand of op 14 mei bij 2 maanden.
Een proeftijd is bedoeld om je werkgever en jou met elkaar kennis te laten maken. Je werkgever kan zien of jij wel echt zo goed bent als je leek in je sollicitatiegesprek. Jijzelf kunt zien of het bedrijf of de baan wel is wat je er van verwacht. Je kunt tijdens je proeftijd je contract zonder opzegtermijn stopzetten.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever in principe op elk moment de arbeidsovereenkomst opzeggen. Opzeggen mag niet als er sprake is van discriminatie. Bij een opzegging in de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.
Proeftijd bij een contract voor bepaalde tijd
Welke regel van toepassing is, hangt af van de periode waarover het contract geldt: Contract voor 2 jaar of langer: de proeftijd mag maximaal 2 maanden zijn. Contract voor minder dan 2 jaar: de proeftijd mag maximaal 1 maand zijn.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Het kan zijn dat uw tijdelijke contract afloopt tijdens de periode van loondoorbetaling. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering van UWV vanaf de datum dat uw contract afloopt tot maximaal 2 jaar na de eerste dag van uw ziekte. UWV is verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen.U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Heeft u een tijdelijk contract en wordt u ziek? Dan betaalt uw werkgever u maximaal 2 jaar minstens 70% van het loon door. Tijdens de periode van loondoorbetaling kan uw tijdelijke contract aflopen. In dat geval neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de loondoorbetaling over.
Een werknemer bouwt vanaf dag 1 transitievergoeding op. Dat betekent dat een werknemer die in de proeftijd wordt ontslagen ook recht heeft op een transitievergoeding. Ook als uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt verlengd, heeft u recht op een transitievergoeding.
Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Wanneer je je ziekmeldt tijdens je opzegtermijn, wordt de opzegtermijn geschorst. De werkgever kan in dat geval beslissen om de overeenkomst definitief te verbreken. Belangrijk om te vermelden is dat je in zulke situaties op een vergoeding kunt rekenen.
Als u zelf ontslag neemt, krijgt u geen WW-uitkering. Want u krijgt alleen WW als het niet uw eigen schuld is dat u werkloos bent. Neem daarom pas ontslag als u een andere baan heeft.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
Een werkgever mag nooit je ontslag weigeren mits je de geldende opzegtermijn in acht neemt. Soms kan het wel gebeuren dat een werkgever een werknemer toch probeert over te halen om bij hun te blijven werken.
Als je ziek valt en langer dan 1 maand in dienst bent, heb je als arbeider recht op gewaarborgd loon in de eerste maand van ziekte (een uitkering van je werkgever). Dit betekent in de praktijk: Dag 1 - 7: 100% van je loon: je werkgever betaalt je loon gewoon door.
Als u ziek wordt en geen werkgever heeft, kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV.