Eerder werden ongeveer 200 mensen sinds eind juli ziek na het eten van gerookte zalm van de visfabrikant uit Harderwijk. In de vis zit de salmonella-bacterie, die kan leiden tot onder meer koorts, diarree, misselijkheid, overgeven, buikkrampen, rillingen, spierpijn en hoofdpijn.
Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën. De kans dat de listeria-bacterie in verse of warm gerookte vis voorkomt, is kleiner. Maar het veiligst is om ook verse of warm gerookte vis niet onverhit te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze gezondheidsbevorderende essentiële vetten bieden tal van voordelen voor je hele lichaam, vooral voor de hersenen, het hart en de ogen. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten én zit het boordevol vitaminen.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.
Producten die zijn blootgesteld aan 'natuurlijke' rook, zoals gerookte zalm en paling, hangen een tijdje in een rookkamer. Bij deze bereidingswijze ontstaan kleine hoeveelheden PAK's, legt de Keuringsdienst van Waarde uit. PAK's zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen die potentieel kankerverwekkend zijn.
Listeria kan een breed scala aan voedingsmiddelen besmetten, maar de meeste infecties worden veroorzaakt door het eten van gekoelde, kant-en-klare voedingsmiddelen , zoals: koud, gekookt vleeswaren en gezouten vleeswaren. gerookte en gezouten vis – ook in sushi.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
Dit is deels de reden waarom er een lange "incubatieperiode" kan zijn tussen inname en het begin van de ziekte. Deze kan wel 70 dagen duren, maar is meestal ongeveer drie weken. Symptomen zijn onder meer koorts, spierpijn en maag-darmproblemen zoals misselijkheid, braken en diarree.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus. Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven.
Om te bepalen of gerookte vis veilig is om te eten, controleer je de houdbaarheidsdatum en bestudeer je de kleur, het uiterlijk en de textuur. Als de vis er verkleurd of grijs uitziet, extra slijmerig of droog is, of schimmel of een andere vorm van groei heeft , aarzel dan niet om hem weg te gooien.
15 procent gerookte zalm bevat Listeria. nieuws Volgens een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bevat 15 procent van de gerookte zalm Listeria. De bond onderzocht 60 monsters van 20 merken. In 9 daarvan werd Listeria monocytogenes aangetroffen.
Hoe weet ik of zalm nog goed is? Net als bij rundergehakt kun je het goed herkennen als gerookte zalm niet meer eetbaar is. De vis heeft dan een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet daarom nooit gerookte zalm die er raar uitziet of anders ruikt dan je gewend bent.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Over het algemeen wordt rauwe zalm die goed is bereid en behandeld, echter als veilig beschouwd om te eten . De rook- en uithardingsprocessen die worden gebruikt bij het bereiden van koudgerookte zalm dragen verder bij aan de vermindering van de risico's op de aanwezigheid van bacteriën en parasieten, wat resulteert in een veilig - en verrukkelijk - product.
Als uw lichaam zalmproteïnen verwart met schadelijke stoffen, dan is het mogelijk dat u een zalmallergie heeft . Dit kan een groot aantal negatieve tekenen en symptomen veroorzaken, variërend van mild tot ernstig. Enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van zalmallergie zijn: galbulten, jeuk of roodheid op de huid.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Vermijd eten gedurende de eerste paar uur, terwijl uw maag tot rust komt . Drink water, bouillon of een elektrolytoplossing, die de mineralen die u verliest door overgeven en diarree, zal vervangen. Eet wanneer u zich er klaar voor voelt, maar begin met kleine hoeveelheden flauwe, niet-vette voedingsmiddelen zoals toast, rijst en crackers. Zorg voor voldoende rust.
Koudgerookte zalm wordt beschouwd als een voedsel met een hoog risico opbesmetting met L. monocytogenes . Het voorkomen van besmetting met L. monocytogenes en het beheersen van de groei ervan is belangrijk om de veiligheid van koudgerookte zalm te waarborgen.
Het is een belangrijke bron van biologisch hoogwaardige en gemakkelijk verteerbare eiwitten, mineralen en vitaminen. Rauwe, gerookte en gezouten visproducten bevatten echter ook vaak pathogene bacteriën, met name listeria . Mensen kunnen besmet raken door het eten van besmet voedsel en ziek worden van listeriose.
De Mayo Clinic zegt dat koudgerookte zalm en lox besmet kunnen zijn met Listeria-bacteriën, die bij sommige mensen zeer ernstige ziekten kunnen veroorzaken . Degenen die risico lopen op een listeria-infectie zijn zwangere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen die een behandeling voor kanker ondergaan.
Textuur: De textuur van gerookte zalm is cruciaal. Het moet sappig en mals zijn, maar niet te zacht of papperig. Een goede indicatie van kwaliteit is het vermogen van de zalm om gemakkelijk uit elkaar te vallen wanneer deze uit elkaar wordt getrokken . Rookproces: Let op het rookproces dat de zalm heeft ondergaan.
Volgens de FDA is gravlax acceptabel en veilig om te eten . Wanneer u de zalm in de zoutoplossing laat uitharden, gebeurt dit in de koelkast onder de 40°. Alles daarboven is wanneer bacteriën groeien. Het proces trekt al het vocht en de vloeistof uit de zalm, wat ervoor kan zorgen dat deze in de eerste plaats bederft.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.