Het impregneren van gevels wordt gedaan om de gevel te beschermen tegen vuil, algen, schimmel en mos. Ook voorkomt het impregneren doorslaand vocht en vorstschade te voorkomen. Deze laatste reden is erg belangrijk, vorstschade kan namelijk leiden tot instabiliteit.
Het impregneren van een muur is een echte doe-het-zelfklus die je zelf kunt doen. Door een muur te impregneren, zorg je ervoor dat vocht geweerd wordt en dat het risico op vorstschade afneemt. Op- of intrekkend vocht is op de lange termijn zeer schadelijk voor je fundering en betonnen en bakstenen muren.
Doordat de muur waterafstotend wordt gemaakt, wordt de thermische weerstand tot wel 25% verhoogd. Dit houdt in dat een geïmpregneerde muur dus beter isoleert dan een niet geïmpregneerde muur. Daarnaast blijft een geïmpregneerde muur beter schoon.
Waarom impregneren? De hoofdreden waarom mensen besluiten hun muren te laten impregneren is om deze te beschermen tegen vuil & vocht. Dit is dan ook het grootste voordeel dat je eraan overhoudt; je muren kunnen geen vocht meer doorlaten en zullen daardoor gezonder blijven en minder schimmel vertonen.
Hoe vaak moet je dan je gevel impregneren? Na ongeveer 10 jaar zal de gevel opnieuw behandeld moeten worden. De buitenmuur moet voorafgaand aan het impregneren in goede staat verkeren.
Gelukkig is zelf je gevel impregneren ook niet moeilijk. Je kunt zelf hele muren, deuren en gevels gaan impregneren zonder hulp van iemand anders. Je hebt alleen het juiste impregneermiddel en wat goede instructies nodig. Daarom vertellen we je in deze blog precies wat je nodig hebt en wat je zelf moet doen!
1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt. Hoe geïmpregneerd hout behandelen het beste kan, lees je in dit blog.
De gemiddelde prijzen voor het laten impregneren van buitenmuren liggen tussen de 5 euro en 7 euro per vierkante meter. Voor deze m2 prijs worden de muren één keer geëmpregneerd. Er zal een waterafstotende vloeistof op uw buitenmuur worden aangebracht.
Bij doorslaand vocht trekt vocht (regen) via de gevel naar binnen. De techniek van impregneren (hydrofoberen) bestaat erin een transparant impregneermiddel op de buitenmuur aan te brengen. Het middel dringt in de gevel en vormt zo een waterafstotende laag die de muur bestand maakt tegen vocht.
Je kunt een muur impregneren met een kwast, maar een drukspuit werkt beter en sneller. Vul de drukspuit met behulp van een trechter met het impregneermiddel.Hierna spuit je het middel tegen de buitenmuur in vlakken, zodat je geen enkel plekje overslaat.
Wanneer kan ik vochtige muren impregneren? Het advies is altijd om de muren te behandelen wanneer deze droog is na een aantal dagen zon of warme temperaturen. Behandel vochtige muren dus nooit wanneer deze nog vochtig of nat zijn. Wacht tot ze droog zijn.
Bij een gemiddelde woning duurt impregneren niet langer dan één dag.
Wanneer u gaat impregneren is het belangrijk dat het de komende 24 uur zeker droog is. Hierdoor kan de vloeistof of de creme goed intrekken.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
Het impregneren van je buitenmuur is erg zinvol. Het kan helpen wanneer je last hebt van doorslaand vocht, wanneer je buitenmuur regelmatig verontreinigd wordt door mos of algen of wanneer je dit wilt voorkomen.
Een vochtige muur kun je zelf impregneren. Dit is relatief éénvoudig uit te voeren indien je een aantal stappen zorgvuldig naleeft.
Niet meer over te schilderen
Het impregneermiddel voorkomt optimale hechting van nieuwe lagen verf. De reeds aangebrachte verf wordt er wel beter door beschermd, waardoor verven ook niet meer (vaak) nodig zal zijn.
Stoffen die veel gebruikt worden als impregneermiddel zijn fluorkoolstofverbindingen, siliconen en siloxanen, en acrylaat– en andere kunstharsen. Impregneermiddelen worden op industriële schaal gebruikt in de textiel-, tapijt-, leer-, papier-, betonproducten- en houtverwerkende industrie en in industriële wasserijen.
Bij transparante beits geldt: hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper en warmer de kleur zal zijn. Bij nieuw hout adviseren we minimaal 2 lagen. Voor onderhoudswerk is eens in de 3 tot 5 jaar 1 laag voldoende.
Voor de totaalkosten van het gevel reinigen, het voegen en daarna het impregneren kunt u rekenen met €56 per m2. Dit is de prijs voor het uitvoeren van de standaard werkzaamheden. Hierbij dient u er rekening mee te houden dat bij gevelrenovatie ook de bestaande voegen moeten worden uitgekapt.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
In totaal duurt uithardingstijd van het voegen 28 dagen. Pas na 28 dagen is de voeg dus hard genoeg. Hoe lang duurt impregneren? Gemiddeld duurt dit niet langer dan een dag.