Een truffel (Tuber) is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in (mutualistische) symbiose groeit. De truffel is kostbaar, wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.
Nee, truffels zijn geen paddenstoelen. Wel kunnen bepaalde soorten sclerotia net zoals paddo's de stoffen psilocybine en psilocine bevatten. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van bepaalde soorten schimmels. Deze schimmels groeien ondergronds en vormen een netwerk van schimmeldraden.
De truffel is een ondergrondse zwam die groeit op boomwortels. Voornamelijk op wortels van eiken, hazelaars, dennen en wilgen. Er ontstaat een symbiose (samenwerking): de truffel wordt door de boomwortels gevoed met organische stoffen en de boom krijgt door de truffel water en voedingstoffen.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
De witte truffel (tartufo bianco) is de duurste, ze komen vooral uit Piemonte in de omgeving van Alba en Marche, waar het in Aqualagna en omgeving wordt gevonden.
Truffels zijn een soort van smaakvolle schimmel die vaak wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten. Naast hun uitgesproken smaak en aroma zijn truffels ook zeer voedzaam, rijk aan antioxidanten en kunnen ze antibacteriële, anti-kanker en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Truffels zijn de hoogst gewaardeerde en de duurste paddenstoelen ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten truffels. De beste zijn de witte truffel, de perigord truffel en de zomertruffel. Ze hebben een onmiskenbaar sterk aroma en typische smaak.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
De Zwarte truffel (Tuber melanosporum) is 'de Koning' onder de zwarte truffels. Ook wel Périgordtruffel, Tricastintruffel, Rabasse, en in Italië Spoleto- of Norcia truffel genoemd. Prijsindicatie: € 600 – 1.500 per kilo. Het formaat varieert tussen dat van een kwartelei en een appel.
Psychedelische truffels hebben voornamelijk geestelijke effecten en hebben een bewustzijnverruimende werking. Het zorgt ervoor dat in je hersenen zintuigelijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Deze ervaringen en waarnemingen kunnen mooi zijn en helpen met het veranderen van je eigen perspectief.
De stoffen die voor het psychedelisch effect zorgen zijn psilocybine, psilocine en baeocystine, dat ook in paddo's voorkomt. De truffels zorgen voor een verandering van de waarnemingen zoals: kleuren feller zien, geluiden intenser beleven, hallucineren.
VERSLAVING. De kans op verslaving is gering. Wel is er sprake van een snelle gewenning. Als je te vaak na elkaar gebruikt treden de effecten niet meer op en moet je enige tijd stoppen om de effecten weer te voelen.
Nee, we raden niet aan om Magic Truffels te mengen met andere middelen die je mentale toestand kunnen beïnvloeden en zo je trip kunnen beïnvloeden. Alcohol zal de effecten van truffels vergroten, maar ook alcohol wordt omgezet in glucose.
Truffels hebben de meeste werking wanneer je ze eet op een lege maag. 4-6 uur niet eten wordt aangeraden. Goed en lang kauwen verbetert het effect van de truffels.
Direct na de trip voelen mensen zich vaak uitgeblust. Alle nieuwe indrukken moeten rustig verwerkt worden en daar is tijd voor nodig. Soms komt hoofdpijn voor. De dag na gebruik voelt een deel van de mensen zich opgelucht, energiek en vrolijk.
Technisch gezien zijn truffels niet plantaardig, omdat schimmels niet tot de groep 'planten' behoren. Wel zijn truffels in theorie veganistisch, omdat truffels ook geen dieren zijn. Helaas worden er wel dieren gebruikt bij het vinden van truffels waardoor truffels in de praktijk eigenlijk nooit veganistisch zijn.
Tegenwoordig worden vooral honden vaak gebruikt om truffels te vinden, vooral de Lagotto Romagnolo. Deze honden worden speciaal vanaf jonge leeftijd getraind om truffels op te sporen. Sommigen gaan hiervoor zelfs naar een speciale truffelschool.
De truffel nestelt zich tussen de wortels van diverse bomen, zoals eiken, populieren, haagbeuken of hazelnootstruiken. Wat de groei van de truffel bijzonder maakt, is dat de sporen van de truffel onder het oppervlak groeien en verspreid worden door insecten en maden.
Truffels zijn zo aromatisch dat je maar een klein beetje nodig hebt om een gerecht veel smaak te kunnen geven en die smaak is dan ook echt ongeëvenaard. Ze zijn enorm lekker bij pasta's, pizza's, vlees en aardappelen en worden vaak verwerkt in Italiaanse gerechten.
Truffels zijn ondergronds groeiende zwammen behorend tot de familie van de Tuberaceae. Het is de vrucht van de 'zakjeszwam'. Ze komen zeker niet overal voor, maar voornamelijk tussen de 40ste en 47ste breedtegraad. Daar groeien ze meestal op schrale, weinig vruchtbare grond.
- Verse truffel eet je best naturel, onbewerkt. Snij hem in superdunne flinters om maximaal van zijn aroma's te kunnen genieten. Je kunt ook kleine truffelblokjes op een salade strooien of door een saus roeren, een pasta of een vleesgerecht ermee garneren, maar laat ze zeker niet te lang garen of verhitten.