Ook treedt er op den duur een vieze lucht op. Tijdens de winterslaap is dit niet het geval. U kunt de goudhamster voorzichtig oppakken en zachtjes een klein stukje uitrollen. Wanneer u de pootjes aait of aan de snorharen voelt geeft de hamster reflexen, al zijn deze heel traag.
Symptomen winterslaap hamster
Hamsters nemen tijdens de winterslaap vaak een specifieke houding aan: hamsters in winterslaap rollen zich een beetje op en strekken hun voorpootjes helemaal uit. Een hamster in winterslaap voelt wellicht koud aan, maar is nog altijd soepel en niet stijf of hard.
Daardoor kunnen ze niet horen, zien of bewegen. Maar ze kunnen wel trillingen en omgevingstemperatuur voelen. In de natuur blijven ze ongeveer een week lang in winterslaap en komen daarna voor ongeveer 12 uur eruit.
“Om te overleven vertragen ze hun hartslag en hun lichaamstemperatuur en komen ze in een toestand van schijndood terecht, om energie te besparen. Als ze niet op tijd gevonden worden, kunnen ze wel onderkoeld raken en zelfs sterven.”
DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN
Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
trillen verschillende dingen betekenen. zoals diabetes of door gewone levensprocessen zoals een winterslaap. Hamsters kunnen ook schudden door overmatige emotionele stimulatie, zoals angst of bezorgdheid.
Thuis begraven
Het graf moet minimaal 75 cm diep zijn.
Als je een paar dagen weg bent kan je jouw hamster wel alleen laten, dit geldt voor 1 of 2 dagen. En als het echt niet anders kan 3 dagen. Bij meer dan 3 dagen is het het beste om iemand te zoeken om voor die tijd je hamster te verzorgen.
Bij hamsters wordt het euthanasiemiddel in de buik geprikt. Lukt dit niet omdat het dier erg beweeglijk is, dan krijgt het eerst een gasnarcose. Door het euthanasiemiddel zal het dier binnen 5 minuten inslapen.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Reacties. Hamsters zijn temperatuurgevoelig. Zorg daarom voor een constante temperatuur van ongeveer 20-25°C. Dwerghamster kunnen best in een temperatuur van 15-20°C leven.
Dwerghamsters kunnen zeer goed tegen kou, maar ook voor hun is het niet prettig als het te koud wordt. Syrische hamsters moeten altijd een temperatuur hebben die minimaal boven de 10 graden ligt. Anders loop je het risico dat ze in winterslaap gaan.
Russische Dwerghamsters leven in gebieden zoals Siberië waar het in de winter bijzonder koud kan worden met temperaturen van -30°C. Het lichaam van de dwerghamsters past zich hierop aan door enerzijds een wintervacht aan te maken en anderzijds energie te besparen.
HAMSTER GEDRAG
Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Het zicht van hamsters is niet erg goed en ze kunnen daarom van dingen afvallen en zich hierbij bezeren. Hun korte pootjes zullen ze waarschijnlijk weinig bescherming bieden als ze vallen en zelfs een val van een aantal centimeters kan ze al verwonden.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Hamsters zijn kleine knaagdiertjes die er met hun bolle wangen, zachte vachtjes en korte pootjes erg aaibaar uitzien en vrij tam kunnen worden. Hamsters slapen overdag, zeker de Syrische hamsters, en kunnen bijten als ze wakker gemaakt worden.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.