Witlof dag van tevoren koken
Dan kun je de groente al een dag van tevoren koken. Laat de stronkjes witlof goed uitlekken en wanneer ze zijn afgekoeld, zet je ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag direct verwerken in een lekker gerecht.
Heb je gisteren een lekkere ovenschotel gemaakt en heb je nog een beetje over? Warm de ovenschotel opnieuw op! Dit doe je het beste gewoon weer in de oven en niet in de magnetron. Voor het opnieuw opwarmen van een ovenschotel kun je het beste de ovenschotel inpakken in aluminiumfolie.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Ovenschotels
De restjes van die heerlijke ovenschotel hoef je niet zomaar in de vuilnisbak te kegelen, maar als je hem in de microgolfoven opwarmt, is hij veel te droog. Giet er daarom een beetje water over, dek hem af met aluminiumfolie en zet hem in de oven op 160 graden.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Groenten als bijgerechten
Verwijder het deksel vermits die niet in de oven mag! Bedek onze ovenvaste schaal met aluminiumfolie. Verwarm het gerecht in de ovenvaste schaal op de temperatuur en gedurende dezelfde tijd als aangegeven voor uw vlees of vis.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
Ja, dit kan zeker! Als je lasagne nog goed is kan je de lasagne zeker opwarmen. Dit geldt voor alle soorten lasagnes. Zoals kant en klaar, bevroren of een lasagne die je in de koelkast bewaard.
Laat hem niet helemaal gaar worden, anders wordt hij te zacht, wanneer je hem weer opwarmt. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel een paar klontjes boter bovenop de gratin. Droogt hij wat uit bij het opwarmen, giet er dan nog een beetje room of melk over.
Gerechten opwarmen gaat prima in de (hetelucht-)oven. Maar ook het opwarmen in de pan of koekenpan gaat goed. Persoonlijk vind ik stamppot die in de koekenpan is opgewarmd juist lekker doordat er een korstje op ontstaat. Potjes babyvoeding kunnen prima in een pannetje met heet water, au bain marie, opgewarmd worden.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen. De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is.
Je kunt witlof in de groentelade van je koelkast bewaren of invriezen nadat je deze hebt geblancheerd. Je kan witlof óók buiten de koelkast bewaren, maar doe dit op een koele en donkere plek (maximaal 12-15 graden Celcius). De witlof blijft buiten de koelkast ongeveer één dag goed.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Ja! Gekookte aardappelen kunnen in de magnetron, net als ander voedsel. Ze zullen sneller gaar zijn dan gewone aardappelen omdat ze geen water absorberen zoals rauwe aardappelen doen.
In onderstaande video zie je hoe je biefstuk het beste kunt opwarmen in de oven. Leg hiervoor het vlees op een ovenrek. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak).
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.