Oven: Altijd de flessen in een koude oven leggen, dan opwarmen en dan 10 minuten op 100 graden of 5 minuten op 140 dat zal niet veel uitmaken, maar altijd de oven met fles en al opwarmen. Attentie: Leg geen ijskoude flessen in een gloeiend hete oven, dan vraag je om moeilijkheden (fles kapot, etiket weg).
Het steriliseren van wijnflessen en glazen flessen in de oven is eenvoudig – vergeet alleen niet om de hete flessen heel voorzichtig te hanteren met schone ovenwanten, zodat u uw handen niet verbrandt. Nu u weet hoe u glazen flessen moet steriliseren, moet u ervoor zorgen dat uw glazen ook schoon zijn.
Pas op met de temperatuur van de oven
Een glazen fles of weckpot kan vaak niet tegen extreem hoge temperaturen. Let er daarom op dat je de oven zeker niet hoger zet dan 130 graden, omdat de glazen flessen dan kunnen breken.
Verwarm je oven voor op 160 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats je flessen op de plaat.Zet 15 minuten in de oven.Haal uit de oven en vul zo snel mogelijk .
Over het algemeen kunnen borden en schalen die gemaakt zijn van porselein, aardewerk, keramiek of glas in de oven worden gebruikt.
Zorg ervoor dat het ovenbestendig glas is
Ervoor zorgen dat uw glas ovenbestendig is, is de eerste stap om te bepalen of het veilig is om in de oven te zetten. Om te weten of uw glazen kookgerei ovenbestendig is, kijkt u op de bodem van de schaal naar een Pyrex-symbool of een andere aanduiding dat het glas veilig is om in de oven te zetten .
Antwoorden (4) In principe kunnen alle glazen schalen in de microgolf en in de oven. Er mag enkel geen open vlam aankomen. Pyrex is natuurlijk het veiligste.
Was je potten en deksels in heet sop, maar droog ze niet af. Laat ze in plaats daarvan ondersteboven op een braadslede staan terwijl ze nog nat zijn. Zet de schaal met schone, natte potten en deksels in een voorverwarmde oven op 160-180ºC gedurende ongeveer 15 minuten.
Steriliseren in de oven
Gebruik dan de oven. Verwarm hem voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats te potjes met de opening naar boven op de bakplaat in de voorverwarmde oven. Na 15 minuten kun je de potten uit de oven halen en af laten koelen.
Verwarm de oven voor op 130°C (270°F/110°C hetelucht). Was uw potten, flessen en deksels met heet sop en spoel ze goed af. Zet ze ondersteboven in de voorverwarmde oven om ze 15 minuten te laten drogen en steriliseren. Als u klaar bent, zet u de oven uit en als u ze niet meteen nodig hebt, laat u ze in de oven afkoelen.
Wanneer je een fles gaat uitkoken in een pan, breng je een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de flessen en spenen ondergedompeld in het water liggen. Laat ze minimaal 3 minuten koken en haal ze er dan uit met een schone tang. Giet het water eruit en leg ze op een schone theedoek om te drogen.
Sterilisatie van de magnetron
Als je weinig tijd hebt, kun je glazen flessen in de magnetron zetten voor kleine hoeveelheden: was de flessen met zeepsop en spoel ze goed af. Vul de flessen gedeeltelijk met water (¼ tot ⅓ vol). Magnetron op hoog gedurende 1-2 minuten, of totdat het water erin kookt.
Als je je afvraagt of wijn in de oven vlam vat of ontploft door de alcohol, dan is dat niet zo . Lang niet genoeg alcohol, zelfs als het een 80+ proof drank was, zou er lang niet genoeg hitte zijn om het te laten ontbranden zonder er een lucifer of een ander soort open vlam bij te houden.
Wijn kan een delicaat, kwetsbaar iets zijn. Een fles blootstellen aan hogere temperaturen gedurende een langere periode zal de integriteit ervan aantasten en de wijn mogelijk "koken" .
Recycle elke lege wijnfles
U kunt ze daarom in een glasbak in uw gemeente deponeren. Vervolgens wordt de sorteerbak geleegd en wordt het glas hergebruikt, waardoor elke glascontainer een tweede leven krijgt. U kunt ook naar het plaatselijke recyclingcentrum gaan, waar speciale bakken voor alle glazen voorwerpen staan.
Moeilijk is het niet. Was bokalen, deksels en rubbers goed af in heet water met wat soda. Spoel goed na en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek. Leg de bokalen 10 minuten in kokend water, of zet ze 10 minuten in de oven, voorverwarmd op 150°C om ze te steriliseren.
Sterilisatie in een gewone oven
Verhit de flessen minstens 10 minuten op 110 à 120 °C. Laat na het steriliseren het materiaal rustig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 130°C . Laat u niet verleiden om de oven nog hoger te verwarmen, anders loopt u het risico dat het glas breekt.
Was de potten, flessen en deksels, laat ze nat en zet ze ondersteboven op een braadslede.Zet de braadslede 15 minuten in de oven om grondige sterilisatie te garanderen .
Op de vierde dag steriliseert u de wijnflessen voor de limuncinu: zet ze in een gootsteen en vul ze met kokend water.Giet de flessen na een paar minuten af en laat ze afkoelen . (Omdat het alcoholpercentage veel hoger is dan dat van wijn, is het rigoureuze sterilisatieproces dat daarvoor nodig is, niet nodig.)
Steriliseren in de magnetron
Was potten en spoel ze af voordat u ze rechtop in uw magnetron zet en ze 60 seconden op vol vermogen in de magnetron zet . Deksels kunnen worden gesteriliseerd door ze 10 minuten in een pan met kokend water te dompelen. Gebruik beide direct.
Ovenschalen, drinkglazen en vazen
Theeglazen of ovenschalen zijn namelijk van hittebestendig glas gemaakt. Dit glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en kan dus niet samen gerecycled worden. Ook kristalglas mag niet in de glasbak. Dit soort glas heeft een andere samenstelling dan 'gewoon' glas.
Glas wordt geproduceerd bij zeer hoge temperaturen, dus het bakken van wijnglazen in een gewone oven is geen enkel probleem .
Voordelen van gehard glas
Gehard glas heeft allerlei voordelen. Zo is het bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen. Qua hittebestendigheid kan het zelfs een temperatuur van circa 300 graden Celsius aan. Daarnaast is dit type glas ook bestand tegen temperatuurverschillen tot maar liefst 200 graden Celsius.