Voor de wet is een paard een 'gewone' roerende zaak. De wet zegt wel 'dieren zijn geen zaken', maar nog in dezelfde wetsbepaling staat '… maar we behandelen ze wel hetzelfde' met een aantal uitzonderingen. Levering van roerende zaken vindt plaats door feitelijke terbeschikkingstelling.
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
De geregistreerde van een paard staat vermeld op het registratiebewijs en in het paardenpaspoort. U wordt als 'geregistreerde' vermeld op deze documenten, en niet als 'eigenaar', omdat eigenaar suggereert dat het om een eigendomsbewijs gaat.
geregeld of is het pas vanaf 10 paarden verkopen per jaar dat mensen als handelaar moeten beschouwd worden. Mensen die beroepsmatig paarden fokken om te verkopen zijn fokkers die vallen onder het statuut van btw-belastingplichtige.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid. Om die reden moet duidelijk zijn op welke locatie paarden gehuisvest worden.
Opfokken van paarden
Het opfokken en africhten van paarden valt onder het 9%-tarief. Het opfokken is de tijd waarin een veulen opgroeit tot een jongvolwassen paard. Het africhten is het socialiseren van het paard, het zadelmak maken en het geschikt maken als rijpaard en menpaard.
''Op basis van vaste jurisprudentie wordt het houden van minder dan 5 paarden als hobbymatig aangemerkt'', aldus de gemeente in de notitie 'Hobbymatig en bedrijfsmatig houden van paarden. ''Ook de milieuwetgeving hanteert deze lijn.
Voor dekhengsten betekent dit dat over 75% van de verkoopprijs het verlaagde tarief van 9% wordt gerekend en over de resterende kwart 21% btw wordt gerekend. Bij fokmerries wordt over de helft van het verkoopbedrag 9% gerekend en de andere helft wordt belast met 21% btw.
De houder is de persoon (of de organisatie) die instaat voor de dagelijkse verzorging van een paardachtige, in de meeste gevallen zal dit de eigenaar zijn. De registratie van elke plaats waar paardachtigen worden gehouden in België.
Het heeft dan niet meer genoeg ruimte om de benen te strekken waardoor het onmogelijk wordt voor het paard om zelf weer op te staan. Bij een zeer kleine stal is de kans op vastliggen uiteraard sneller aanwezig. Maar ook in een grote stal draaien paarden zich gemakkelijk vast. Het is een moeilijk te voorkomen fenomeen.
Op www.HorseID.be kan u eenvoudig het microchip- of UELN-nummer van eender welk paard ingeven en nagaan of dit paard reeds geregistreerd is en al dan niet behouden werd voor de slacht. Daarnaast zal u ook het geslacht en de geboortedatum van het paard te zien krijgen.
Wat is hippisch recht? Het hippisch recht omvat alle juridische aspecten waarbij paarden betrokken zijn. Bij een hippisch geschil spelen regelmatig grote (financiële en sportieve) belangen. Daarbij heeft niet elke advocaat kennis van-, of affiniteit met de paardensport.
Bij het houden van 51 – 100 paarden/pony's moet je naast het indienen van een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. En heb je meer dan 100 paarden/pony's > 3 jaar? Dan heb je een Omgevingsvergunning Milieu nodig.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".
9% btw-tarief.
Aangezien paardrijden een sport is geldt voor maneges het 9%-tarief. Oftewel, geef jij les op een manege en geef je daardoor mensen gelegenheid tot sporten? Dan val je onder het 9%-tarief.
Welkom op Paarden te koop.net
Paardentekoop.net is de website om paarden te kopen en te verkopen. Adverteren op onze website is geheel gratis en biedt vele extra's. Uw advertentie staat net zolang online als u wilt.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
In Nederland mag de naam van het paard veranderd worden. Een naamswijziging kan aangevraagd worden door het paspoort en stamboek-papier naar KWPN te sturen, waarna een nieuw paspoort wordt gegenereerd. Echter, moet de nieuwe naam wel met dezelfde letter beginnen en mag de merrie of hengst nog geen nakomelingen hebben.
Paardenmest en bodemmateriaal dient dagelijks verwijderd of ververst te worden. Een vuile stal trekt vliegen en insecten aan. Verse paardenmest bevat veel onkruidzaden. Wanneer verse mest aan grond wordt toevoegt kunnen gewassen last krijgen van de aanwezigheid van dat onkruid.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.