6. Overschot de koelkast in. Restjes van vlees of vis na een barbecue mogen niet buiten blijven staan: koel ze zo snel mogelijk af en berg ze op in de koelkast. Maar opgepast: kliekjes kan je hooguit 2 dagen in de koelkast bewaren, of 3 maanden in de diepvries.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen. Is je koelkast 4 graden?Dan kun je eten 3 dagen in de koelkast bewaren. Volgens het Voedingscentrum is 4 graden de ideale temperatuur voor de koelkast.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe lang blijven restjes goed? Volgens de FDA Food Code moeten alle bederfelijke etenswaren die geopend of bereid zijn, na maximaal 7 dagen worden weggegooid . Restjes mogen niet langer dan dat in uw koelkast blijven. Sommige etenswaren moeten zelfs vóór de 7 dagen worden weggegooid.
Als je vis of zeevruchten kort buiten de koelkast wilt bewaren, houd het dan beperkt tussen 30 minuten en een uur.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Als de filet of hele vis een visachtige, zure of ammoniakachtige geur heeft , is dat een teken dat hij weggegooid moet worden. Een andere indicator dat vis weggegooid moet worden, is als er verkleuring, verdonkering of uitdroging is rond de randen van de filet. Als u hele vis hebt gekocht, moeten de ogen helder zijn en niet troebel.
Koel de vis
Voordat u een vis in de koelkast legt, wast u deze in koud water en droogt u deze af met een schone doek of keukenpapier. Wikkel de schone vis vervolgens in waspapier, plasticfolie of aluminiumfolie en bewaar deze op ijs of in de koelkast. U kunt een vis meestal tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden Celsius. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Is het oog hol in het midden, het hoornvlies dof en de pupil grijs, dan is de vis bedorven. De kieuwen zijn gelijkmatig, glanzend en meestal helderrood gekleurd. Hoe ouder de vis, hoe geelachtiger en kleveriger de kieuwen worden. Het visvlees is vast en elastisch en vertoont geen verkleuringen langs de graat.
Het vlees van sommige vissoorten zoals tonijn, bonito, ansjovis en makreel bevat een grote hoeveelheid histidine, een aminozuur. Als na vangst van de vis de verwerking niet optimaal gebeurt, krijgen bacteriën, aanwezig in de kieuwen of de darmen van de vis, de kans om histidine om te zetten naar histamine.
Rauwe vis en schelpdieren moeten slechts 1 of 2 dagen in de koelkast (40 °F/4,4 °C of lager) worden bewaard voordat ze worden gekookt of ingevroren. Bewaar zeevruchten na het koken 3 tot 4 dagen in de koelkast . Alle bevroren vis of schelpdieren zijn onbeperkt veilig; de smaak en textuur zullen echter afnemen na langdurige opslag.
Ga naar de huisarts als je uitdrogingsverschijnselen hebt. Je hebt uitdrogingsverschijnselen als je weinig moet plassen, veel dorst hebt en je suf voelt. Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangeren en zieken is het belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan.
Hoe ouder de vis, hoe meer de vis gaat stinken. Bij visfilets is het lastiger te beoordelen of de vis vers is, zeker als de filet is voorverpakt. Het is goed als de filet glanst en niet is verkleurd.Verse visfilet ruikt zilt, is stevig en verliest bij zachtjes duwen geen vocht.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Laat zeevruchten of ander bederfelijk voedsel nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, of langer dan 1 uur als het wordt blootgesteld aan temperaturen boven 90°F (32°C) . Bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken, groeien snel bij temperaturen tussen 40°F (4°C) en 140°F (60°C).
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.