Onrijpe vijgen verwijderen Verwijder de grotere vruchten die aan het eind van het seizoen niet rijp zijn geworden. Ze zullen namelijk niet meer rijp worden, maar kunnen wel gaan schimmelen als je ze aan de boom laat hangen. De onrijpe vijgen plukken is dus het beste voor je boom.
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Vijgen ontwikkelen hun vruchten vaak in twee stadia. Dat wil zeggen dat de nieuwe vruchten die dit zomerseizoen zijn gevormd, pas in de volgende zomer zullen rijpen en eetbaar zijn. Dus, gewoon laten hangen en geduld hebben tot de volgende zomer.
OOGST EN BEWAREN
Oogst vijgen vooral pas als ze goed rijp zijn, mijn ervaring dat iets te vroeg geoogste vijgen nog wel narijpen maar dat als vijgen echt 2 of 3 dagen te vroeg worden oogst ze niet meer rijpen en oneetbaar bleek, hard en korrelig blijven.
Als je een vijg met een pollepel tegen de zijkant van de pan kunt pletten, is het goed. Maak het je vervolgens gemakkelijk en pak een pureestamper om de vijgen te pletten tot je een mooie chutney hebt. Proef en voeg eventueel nog smaakmakers toe (cayennepeper, zout, maggi).
Ongeschikte omgevingsomstandigheden. Een vijgenboom heeft specifieke omgevingsomstandigheden nodig om vruchten te kunnen dragen. Het is mogelijk dat de locatie waar je de boom hebt geplant niet geschikt is voor vijgenbomen. Vijgenbomen gedijen het best in warme, zonnige gebieden met goed doorlatende grond.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Vijgen zijn gemakkelijk te oogsten wanneer ze rijp zijn. Een essentiële regel voor het oogsten van vijgenbomen is dat je zo min mogelijk met de rijpe vruchten omgaat om kneuzingen te voorkomen. Trek of snijd het fruit voorzichtig van de steel af.
Maar hoe weet je nou of je vijg rijp is of niet? Allereerst wil je goed kijken: rijpe vijgen worden ofwel iets geler, of juist iets donkerder. Vervolgens kun je voelen aan de vruchten: rijpe vijgen voelen iets zachter aan.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Oogsten en eten
Een van de meest opwindende dingen van het hebben van een vijgenboom is de mogelijkheid om je eigen vruchten te oogsten! Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur.
Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden.
Als je dacht dat je enkel in het buitenland kan smullen van vijgen recht uit de bomen, dan vergis je je! Zolang vijgenbomen maar in arme, goed gedraineerde grond staan, groeien ze ook in ons klimaat goed, én de vijgen zijn even lekker! Wil je graag kunnen snoepen van je vijgen, kies dan voor Ficus Carica.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Een lei-vijgenboom snoeien is eenvoudig. In de vroege zomer nijp je de helft van de groeitoppen aan de hoofdtakken van de waaier uit. Daardoor zal de boom meer groei lager aan de takken aanmaken. Deze scheuten bind je aan zodra ze verschijnen.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.
Zowel in een tuin als op een balkon komt de vijgenboom goed tot z'n recht. De boom houdt van een zonnige plek en houdt niet van tocht. Tegen een muur of in een hoek waar veel zon is, staat de boom het beste.
Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop. '
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Verse vijgen kun je ook invriezen. Verse vijgen kun je tot 9 maanden in de diepvries bewaren (-18°C).