Wissel van de wacht. Verhalen over vrienden en vriendinnen die in ons leven kwamen, en die bleven of weer weggingen: we hebben ze allemaal. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit heel normaal is. Sociologen van de universiteit van Utrecht ontdekten dat onze vriendenkring zich om de zeven jaar vernieuwt.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
Om elkaar als echte vriend te beschouwen, moeten ze minstens 90 uur samen doorbrengen. Beste vrienden zijn mensen pas nadat ze minstens 200 uur samen hebben doorgebracht. Niet elke soort menselijke interactie telt om deze urenaantallen te bereiken. Vooral vrijetijdsmomenten zijn belangrijk.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
"Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen beter met stress om kunnen gaan als ze regelmatig hun vrienden zien.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Globaal gezien gaven de deelnemers aan gemiddeld 4 beste vrienden te hebben. De leeftijd waarop een beste vriend of vriendin gevonden werd was 21. Wat betreft 'gewone' vrienden ligt het gemiddelde wereldwijd op 7. Het gemiddelde aantal goede kennissen dat iemand heeft bedraagt volgens het onderzoek ongeveer 20.
Als je vriendschappen wilt sluiten, is het belangrijk je niet te pleaserig op te stellen, maar te proberen jezelf te blijven. Zoek naar een goede balans tussen geven en nemen: het moet niet steeds van één kant komen in vriendschap. Eerlijkheid is belangrijk, maar wees ook weer niet te eerlijk.
Kan men van vriendschap naar liefde gaan? Het antwoord is ja. Uitgaan met een vriend(in) geeft u het gevoel dat de relatie een solide basis heeft. U kent zijn fouten en goede eigenschappen reeds, u hebt samen belangrijke fasen doorgemaakt, u kent elkaar al een tijdje.
Een gezonde vriendschap kenmerkt zich doordat de basis van vertrouwen en respect aanwezig is. Je weet dat de ander je steunt bij de leuke en pijnlijke momenten in het leven. De vriendschap geeft je energie en maakt je blij. Je kan je kwetsbaarheid tonen en er is regelmatig contact (het liefst ook face to face).
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken.Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Uit onderzoek blijkt dat 62% van de mensen vindt dat je gewoon moet zeggen als je van iemand houdt. 22% vindt dat je een aantal maanden moet wachten met de uitspraak 'ik hou van je'. Een kleine 3% vindt dat je minstens een jaar moet wachten.
Vriendschappen ontstaan wanneer je jezelf herkent in de ander. Je hebt iets gemeen. Dat kan van alles zijn. Je volgt dezelfde opleiding, jullie zijn collega's, je hebt dezelfde kijk op de wereld, deelt dezelfde hobby, beoefent dezelfde sport, lacht om dezelfde grappen en ga zo maar door.
Rouwen hoort er bij
Eigenlijk is het net alsof iemand overleden is. Volgens The Journal of Positive Psychology duurt het minimaal 11 weken voor je over iemand heen bent. Neem gewoon de tijd om te rouwen, ook als het langer dan 11 weken duurt.
De meeste mensen uit generatie Z hebben namelijk 2 tot 4 hechte vriendinnen (46%) of geven aan meer dan 10 vriendinnen te hebben. Millennials hebben daarentegen over het algemeen iets minder hechte vriendinnen (45%) of geven aan 'slechts' 5 tot 7 vriendinnen te hebben.
Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. Maak er dus een punt van om betrouwbaar te zijn. Eerlijkheid ligt aan de basis van vertrouwen. Je hoeft niet iedere vriend álles te vertellen, maar wees eerlijk op de momenten dat het telt.
1 op de 8 (13 procent) geeft aan geen goede vrienden te hebben. 30 procent vindt dat hij of zij te weinig vrienden heeft en nog eens 30 procent mist een echt goede vriend of vriendin. Jongeren zijn de eenzaamste groep, van hen voelt bijna 4 op de 10 (37 procent) zich regelmatig eenzaam.
Vrienden zijn belangrijk. Met hen bespreek je de meest persoonlijke dingen over jezelf. Even wat feiten over vriendschap in Nederland op een rij. Gemiddeld heeft iemand 3,5 vriend, 42% van je vrienden woont binnen een straal van drie kilometer en 15% van de Nederlanders zegt geen vrienden te hebben.
Mensen die niet of nauwelijks met andere volwassenen praten kunnen in een isolement terecht komen waar vooral ruimte is voor piekeren en negatieve gedachten. Zie je de toekomst somber in en zie je geen uitweg meer, neem dan contact op met 113 om te praten met een van onze hulpverleners.
Je zit veel te dromen en kan aan weinig anders denken dan de ander.Je wil constant de ander aanraken, kussen, omhelzen....Je hebt heel veel energie.Je hebt het gevoel dat je alles aankunt.
Vriendschap is evenredig participeren en delen, genieten van elkaars gezelschap en elkaar helpen in nood. Echte vrienden geloven dat ze in elkaars belang handelen. Ze aanvaarden de ander, respecteren, begrijpen en vertrouwen elkaar. Ze kunnen zichzelf zijn en hoeven zich niet anders te gedragen.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.