Het is een soepele vorm van Polyetheen (PE), wat de meest gebruikte vorm van kunststof is. Eén van de vele voordelen is dat het materiaal het milieu niet belast. Dit maakt tyleen geschikt voor gebruik onder de grond.
Tyleen kun je gewoon in de kruipruimte leggen. Meerlagenbuis is inderdaad de witte kunststoffen leiding. Is wat stugger, maar prima te buigen (en gebruik een buigveer als je krappe bochten moet maken).
De tyleen waterleiding is te herkennen aan een blauwe streep aan de buitenzijde van de tyleenslang. De tyleen waterleiding wordt met name gebruikt voor een waterleiding buiten het huis. Omdat u graag het water wilt drinken is het belangrijk om een tyleenslang te nemen die voorzien is van het KIWA keurmerk.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Omschrijving Tyleenslang ZPE
Dit geeft aan dat de slang diverse kwaliteitsproeven doorstaan heeft en daardoor maximale kwaliteit biedt. De slang is voorzien van blauwe strepen, wat aangeeft dat deze slang geschikt is voor drinkwater toepassingen.
De soort polyetheen die gebruikt wordt voor tyleen buizen is LDPE. Dit materiaal kan worden belast tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
Tyleen kan wel bevriezen maar zal niet snel kapot vriezen inderdaad.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm. diep, maar in de praktijk is dat 40 cm, maar opnieuw afhankelijk van de situatie. Bij meer isoleren, zal de leiding niet zo snel bevriezen, of het moet nog harder gaan vriezen.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen. Als je dit probleem hebt, dan kun je natuurlijk altijd de loodgieter inschakelen.
Leidingenisolatie en warm tapwater
Let hierbij wel op dat u alleen circulatieleidingen isoleert. Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen.
a. de kruipruimte blijvend toegankelijk is voor inspectie (onderhoud en vervanging) door middel van een toegangsopening met afmetingen van ten minste 1,00 x 0,62 m; b. de vrije hoogte van de kruipruimte ten minste 0,8 m is (de kruipruimte moet vrij zijn van obstakels en goed worden geventileerd).
Zweetslang geeft erg langzaam water af door de porien van de slang. Druppelslang heeft om de 30 cm gaatjes die per uur zo'n 2,3 liter water afgeven. De zwarte of bruine druppelslang geeft dus veel meer water af, zodat je ook minder aan druk hoeft te begrenzen indien je beregent met een pomp.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
In de meeste gevallen kunt u uitstekend uit de voeten met de harde vorm van tyleen. In gevallen waarbij vele bochten dienen te worden aangelegd, is het verstandig om voor de flexibele (en iets dikkere) zachte variant te gaan. Vanwege de flexibiliteit kunt u deze namelijk eenvoudig in de gewenste vorm buigen.
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Hoe lang gaat HDPE mee? De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik!
Een tuinslang ingraven is zeker een mogelijkheid, maar dan kan je hem ter bescherming inderdaad het best in een PVC-buis leggen. De druk kan wel een probleem geven, maar dat kan opgevangen worden met behulp van een drukverhoger. Andere mogelijkheid is dat je een grondwaterput laat boren.
De vorstgrens zit op 60 tot 65 cm. Dieper komt de vorst niet in Nederland.
Tyleenslang PE 100
Va: € 4,28 excl. € 5,18 incl.
Waarom zou u een HDPE slangen en tyleen koppelingen gebruiken? Een HDPE slang en een tyleen koppeling gebruikt u dus als u een flexibele waterleiding wil vormen. Een voordeel van zo'n flexibele waterleiding is dat het een stuk gemakkelijker te verwerken is dan een koperen leiding.