Je kan de hummus nadien tot wel 5 maanden in de diepvriezer bewaren. Bij het ontdooien is het wel belangrijk dat je traag ontdooit, bijvoorbeeld gedurende 24u in de koelkast.
Kant-en-klare hummus kan je ook invriezen maar zorg dan wel dat je het overschept in een diepvriesbakje. Maak volgende keer dus gerust een extra portie!
Kun je zelfgemaakte en in de winkel gekochte hummus invriezen? Ja, alle hummus kan worden ingevroren . Omdat merken en recepten echter verschillen, kan het zijn dat sommige niet zo goed invriezen als andere. Gewone hummus kan over het algemeen beter worden ingevroren dan hummus met ingrediënten als knoflook of geroosterde rode paprika.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Dit geldt met name voor kinderen jonger dan 5 jaar, mensen ouder dan 65 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zij moeten wellicht twee keer nadenken voordat ze hummus eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, vormen namelijk een risico op voedselvergiftiging .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Om te beginnen zal zelfgemaakte humus bijna altijd sneller bederven dan in de winkel gekochte, die in steriele en contaminatie-gecontroleerde omgevingen wordt bereid . Zelfgemaakte varianten zijn over het algemeen 3-4 dagen houdbaar, terwijl in de winkel gekochte merken over het algemeen 6-7 dagen na opening houdbaar zijn.
Hummus is zo'n voedingsmiddel dat er om bekend staat dat het niet alleen heel lekker is, maar ook heel gezond. Het is een voedzame spread voor op brood, maar je kan er ook heel goed wat rauwkost in dippen. Doordat het van kikkerwten wordt gemaakt zit het boordevol eiwitten en daar worden we blij van als hardlopers!
Waar komt hummus vandaan? Hummus is afkomstig uit Levant, wat een onderdeel is uit de Libanese keuken. Het is vooral populair in het hele Midden-Oosten, denk aan Turkije en Noord-Afrika maar ook in Europa waaronder Nederland en België wordt het veel gegeten.
Wij raden af om onze producten in te vriezen . Invriezen heeft invloed op zowel de textuur als de smaak.
Ik raad aan hummus te bevriezen zonder toppings.
Als u uw bevroren hummus nodig hebt en geen tijd hebt om deze 's nachts te laten ontdooien, kunt u deze in een afgesloten kom met water op kamertemperatuur laten ontdooien. Voor het snelste resultaat kunt u de hummus ook in de magnetron op de ontdooistand zetten, telkens een minuut lang, tot deze volledig ontdooid is .
Hummus is helemaal hip als gezonde dip, maar je kan deze gezonde kikkererwtenpuree ook heel goed warm als lunch of hoofdgerecht serveren met allerlei toppings erop. Met een lekkere salade erbij zit je helemaal goed.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Hummus op brood doen in plaats van boter, jam of mayonaise heeft verschillende voordelen: het verhoogt de hoeveelheid eiwitten, vezels en essentiële mineralen, terwijl het de hoeveelheid calorieën, verzadigd vet, zout en suiker vermindert .
Gezonde hummus past absoluut in een eetschema voor afvallen of aankomen. Maar natuurlijk moet je wel nog steeds rekening houden met de hoeveelheid calorieën die er in zitten. Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel.
Hummus bevat ook van nature voorkomende melatonine, waardoor het de perfecte spread is voor een late night snack . Amandelen zijn een soort noten die rijk zijn aan veel nuttige voedingsstoffen. Ze zijn een bron van melatonine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van je slaap-waakcyclus.
Maar, naast dat er bacteriën in de dip kunnen komen, moet u onthouden dat dips niet steriel zijn wanneer u ze koopt. " Ze bevatten al micro-organismen en als u het deksel opent, krijgt u een zuurstofstoot en gaan ze aan de slag - ze beginnen snel te groeien ," merkt Dr. Freestone op.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
“Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Heeft eten in de vriezer een houdbaarheidsdatum? Technisch gezien is eten in de vriezer eeuwig goed.