Tijdens het leggen van de PVC-vloer mag de temperatuur van het water in de leiding van de vloerverwarming de 20 graden niet overschrijden.Daarna maximaal met 5 graden per 24 uur verhogen tot een maximum watertemperatuur van 40 graden.
Maximale temperatuur vloerverwarming bij PVC, tegels en laminaat. PVC-,tegel-en laminaatvloeren zijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen en piektemperaturen dan parketvloeren. Daarom kun je voor deze vloersoorten een maximale watertemperatuur van 45 graden aanhouden.
Over het algemeen wordt er door installateurs aangegeven om een maximale temperatuur van 55 graden aan te houden. Om de risico's klein te houden adviseren wij een maximale temperatuur van 45 aan te houden. Zo weet u zeker dat er geen beschadigingen ontstaan aan de vloer.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
PVC vloeren op vloerverwarming zijn goed mogelijk. PVC vloeren staan er zelfs om bekend dat ze optimaal warmte geleiden, waardoor ze goed warmte doorlaten. Doordat de vloeren relatief dun zijn, is de warmteweerstand lager dan bij andere vloeren. Een systeem voor vloerverwarming kan best prijzig zijn.
Wat is de warmteweerstand (R-waarde) van een PVC vloer? Een PVC vloer is uitstekend geschikt voor op vloerverwarming. Een PVC vloer heeft namelijk een lage warmteweerstand van gemiddeld 0,07 m²K/W. Dit is inclusief een ondervloer met een weerstand van 0,03 m²K/W.
Lang verhaal kort: laminaat is zeker geschikt voor vloerverwarming. Al wordt hout niet gezien als de perfecte warmtegeleider. Optimaal rendement van je vloerverwarming? PVC is een betere geleider, wat betekent dat de warmte van de vloerverwarming sneller wordt afgegeven.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Op zich is dat zeker en vast een mogelijkheid, alleen kan het op financieel vlak interessanter zijn om ook in deze periode de temperatuur van de vloerverwarming op een zeker minimum te houden. Als minimum wordt een temperatuur van 16 graden of meer aanbevolen.
In de zomer en andere warme dagen heeft u geen vloerverwarming nodig en is circulatie van het water dus overbodig. Een pompschakelaar controleert of de thermostaat aanstaat en of er dus warm water gevraagd wordt om de woning te verwarmen. Is er geen warmtevraag, dan schakelt de pompschakelaar de circulatiepomp uit.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
In de meest gevallen wordt de pomp automatisch ingesteld op de hoogste stand. Logisch, want zo wordt het huis ook het snelst warm. Zeker wanneer de vloerverwarming net is aangelegd is dat prettig. Maar als het huis eenmaal op temperatuur is, hoeft de pomp niet meer op vol vermogen te draaien.
Start de vloerverwarming pas op na het leggen van de PVC-vloer. In ongeveer 21 dagen kunt u opstoken naar de maximumtemperatuur. De maximale vloertemperatuur is voor PVC-vloeren circa 35°C.
Is er voldoende verschil tussen aanvoer- en retourtemperaturen? Bij een conventioneel verwarmingsysteem (Hoge Temperatuur Verwarming) is het temperatuursverschil bij voorkeur 15 tot 20 °C (bijvoorbeeld 90 °C aanvoer en 70 °C retour).
Om de temperatuurschommelingen te beperken kun je een maximale en minimale temperatuur voor de vloerverwarming aanhouden. Zet de verwarming bijvoorbeeld nooit hoger dan 45 graden. Dat is beter voor je vloer en het energieverbruik. Een vloer zet namelijk uit bij een hogere temperatuur.
Veel mensen die over vloerverwarming in hun huis beschikken stellen zich de vraag of ze er goed aan doen om deze 's nachts af te zetten of niet. Algemeen wordt aangeraden om dit niet te doen, maar de vloerverwarming gewoon op een lager niveau in te stellen. Op dit vlak wordt een temperatuur aangeraden van 16 graden.
In een goed geïsoleerd huis kun je je thermostaat het beste zo'n 3 graden lager zetten. In een ouder en slechter geïsoleerd huis is de ketel vaak krachtiger en kun je rustig wat verder verlagen, wel met zo'n 5 graden. Dan is 's morgens je huis toch weer snel op temperatuur.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
In de meeste gevallen moet je hierbij denken aan 3 tot 4 uur. Dit betekent dat je ketel zeker 4 uur staat te loeien voor er überhaupt iets voelbaar wordt aan de vloer. Hierna gaat het nog vrij lang duren voor de temperatuur in de kamer omhoog gaat.
Hoe lager de watertemperatuur van je cv-ketel hoe minder gas je gebruikt. Hoe lager je de watertemperatuur van je cv-ketel instelt, hoe minder gas de ketel gaat gebruiken. Zeker in het geval van vloerverwarming kan de temperatuur meestal flink omlaag omdat de vloer slechts water van lage temperatuur nodig heeft.
Zacht aan de voeten
Maar ook zonder vloerverwarming is PVC een goede keuze voor de minder warmbloedige mens, of eigenlijk voor iedereen die binnenshuis graag op blote voeten of sokken loopt. Vinyl voelt zacht en aangenaam aan en is veel warmer dan bijvoorbeeld tegels of steen.
Klik-PVC is uitermate geschikt voor vloerverwarming. De ondervloer kan perfect worden gecombineerd met vloerverwarming, waardoor je geen rendement verliest. Een verlijmbare PVC-vloer heeft geen ondervloer nodig en geleidt de warmte daardoor nog net iets beter.