Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Het product is minimaal 6 maanden houdbaar in de vriezer en na ontdooien maximaal 3 dagen houdbaar, in de originele gesloten verpakking, in de koelkast. Het vlees is vrij van hormonen en antibiotica. Er wordt primair met Nederlandse boeren gewerkt. Hoge kwaliteit vlees tegen een betaalbare prijs.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Als spek zurig ruikt eet het dan niet meer. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zeeuws spek is in de koelkast slechts 2 dagen houdbaar en in de vriezer tot 3 maanden.
Slijm: Als je spek slijmerig is, is dat een duidelijk teken dat er bacteriën aanwezig zijn en zich verspreiden over het vlees. Gooi het weg! Verkleuring: Groene, grijze of bruine verkleuring betekent dat het spek niet langer veilig is om te eten . Tijd om een nieuw pak te kopen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Zeeuws spek
Oorspronkelijk zacht gekookt buikspek. Tegenwoordig buikspek dat is gemarineerd en gegrild.
Het "Inspected and Passed by USDA"-keurmerk garandeert dat het spek gezond is. Spek wordt niet geklasseerd .
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zo lang zijn geopende vleeswaren houdbaar, mits je de verpakking weer goed dichtmaakt of het in een gesloten bakje bewaard: Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed.
Als uw bacon een "te koop voor"-datum heeft, gebruik het dan binnen een week na de vermelde datum, of vries het in voor maximaal een maand . Aan de andere kant geeft een "te gebruiken tot"-datum (of "ten minste houdbaar tot"-datum) aan wanneer een product de piekkwaliteit passeert. De USDA adviseert om bacon weg te gooien die de "te gebruiken tot"-datum heeft overschreden.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) moeten deze smakelijke varkensreepjes volledig worden gekookt voordat u ze eet . Anders loopt u het risico op bacteriële besmetting die tot voedselvergiftiging kan leiden.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
De waarheid is dat er qua gezondheid weinig praktisch verschil is tussen gepekeld en ongezouten spek . Beide zijn gepekeld in de ware zin van het woord, wat betekent dat ze geconserveerd zijn. Het gebruik van de labels "gepekeld" en "ongezouten" op bewerkt vlees is het gevolg van etiketteringsvoorschriften van het Department of Agriculture.
Gebraad kan vier maanden tot een jaar de diepvries in. Verwerkt varkensvlees, zoals spek, worst of hesp mag je niet langer dan een à twee maanden in de vriezer bewaren. Gehakt van rund, kalkoen, lam of kalf blijft bevroren drie tot vier maanden goed. Dat geldt natuurlijk ook voor hamburgers en gehaktballetjes.
Gerookte spekreepjes bakken
Bak de spekreepjes, onder regelmatig roeren, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Dit duurt meestal ongeveer 5 tot 7 minuten, afhankelijk van de dikte van de reepjes en hoe knapperig je ze wilt hebben. Serveer de knapperige gerookte spekreepjes direct.
Zeeuws spek wordt ook gesneden uit de buik van het varken. Het wordt in tegenstelling tot ontbijtspek en katenspek niet gerookt. Na het pekelen wordt het spek gemarineerd met ketjap, kerrie, paprika, mosterd en peper. Deze marinade geeft dit Zeeuwse streekgerecht zijn kenmerkende smaak.
Spek in reepjes snijden. In wok of braadpan boter verhitten en spek in ca.5 minuten rondom bruin en krokant bakken.
Aankomend jaar zullen we bij de slager of supermarkt meer moeten betalen voor varkensvlees. Dat komt door de Afrikaanse varkenspest die vooral in Azië dood en verderf zaait. "Als de honger vanuit China op gang komt, dan wordt het vlees hier ook duurder."
Vlees dat stinkt
Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter. Gooi dit vlees weg.
Controleer hoeveel vocht er nog op het oppervlak aanwezig is. Het slijmerige uiterlijk en de vieze geur zijn duidelijke tekenen dat het spek bedorven is. De kleur van het vlees moet ook worden opgemerkt. Bedorven vlees is donkerder van kleur.
Uitgebakken spekjes kun je makkelijk 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.