Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Eieren kun je prima verven met natuurlijke kleurstoffen. Zo worden eieren bruin als we gele uienschillen gebruiken, geel als we kurkuma nemen, en blauwgrijs als we bosbessen gebruiken.
Gewone waterverf
Als je waterverf of vingerverf gebruikt om eieren te kleuren, kan het ei een beetje kleurstof opnemen. Maar het gaat daarbij om zo'n kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet voor kinderen: verf die geschikt is voor kinderen bevat namelijk geen schadelijke stoffen.
Het perfecte koken begint met het helemaal onder water zetten van de eieren op kamertemperatuur. Zet vervolgens het vuur onder de pan hoog en laat de eieren vanaf het moment dat het water echt kookt, nog 1 minuut lang koken. Zet dan het vuur uit en laat de eieren 12 minuten in de pan staan.
Maal de eierschalen goed fijn in een grote vijzel. Meng het poeder door je eten of door water of sinaasappelsap. Gebruik dagelijks een half theelepeltje, zo'n 2.5 gram.
Eierverf van natuurlijke ingrediënten
Voor de paaseitjes die je ook op wilt eten. Met Duits eco keurmerk. Vijf kleuren: geel, oranje, rozerood, groen en paars. In de verpakking zitten 5 kleine zakjes met de kleurstof in poedervorm.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Gebruik voor een klein pannetje 4-5 rode uien schillen. Giet daar koud water bij en voeg de eieren toe aan de pan. Zorg dat ze volledig onder water staan, voeg een eetlepel azijn toe en kook 10 minuten. Laat ze na het koken 3 uur weken in het water.
Bij het gebruik van waterverf of vingerverf, kan de kleurstof door de eierschaal heen dringen. Het gaat hier dan echter om zo'n kleine hoeveelheid dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Ook voor kinderen is het gewoon veilig om een geverfd eitje te eten.
Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel) gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Uitblazen doe je zo:
Maak één gaatje iets groter dan het andere. Blaas door het kleinste gat voorzichtig de struif uit het het ei (vang dit op in een schoon bakje en bak er een lekkere omelet van). Het uitblazen is best vermoeiend. Je kunt het ei ook leegblazen met een grote injectiespuit.
De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.