Het is perfect mogelijk om grondwater te filteren tot drinkwaterkwaliteit, 100% veilig voor menselijke consumptie. Vooraleer je van grondwater kan drinken, moet je zeker weten welke stoffen er aanwezig zijn in je grondwater.
Ons grondwater is van nature schoon. Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers. Zuurstof en opgelost ijzer vormen vlokken die uit het water worden gefilterd door een zandfilter waarna het zuivere drinkwater het net in wordt gepompt.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Een makkelijke oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
Wil je grondwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dan moet je laten controleren of het water geschikt is als drinkwater. Wie geen toegang heeft tot het leidingwater in Vlaanderen, kan een gratis wateranalyse aanvragen bij de VMM.
Kraanwater. Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater). Het ondergaat verschillende chemische en natuurkundige behandelingen en wordt drinkbaar gehouden door de toevoeging van chloor, die microben doodt terwijl het door de leidingen stroomt.
Het is perfect mogelijk om grondwater te filteren tot drinkwaterkwaliteit, 100% veilig voor menselijke consumptie. Vooraleer je van grondwater kan drinken, moet je zeker weten welke stoffen er aanwezig zijn in je grondwater.
Het grondwater kan ook besmet zijn doordat er een breuk zit in een rioolwaterleiding of doordat het in aanraking komt met lozingen van verontreinigd water. Zelfs daar waar waterbehandeling wordt toegepast, moet men constant bedacht zijn op uitbraken van ziektes.
Voor een waterput moet meestal toch wel een gat geslagen worden tussen de 7 en 10 meter diep, soms nog veel dieper en dat is moeilijk zelf te doen. Vaak heb je de juiste materialen niet en deze moeten aangeschaft worden of je moet zelf een constructie maken die instaat is om tot deze diepte te boren.
Om grondwater op te pompen is het nodig een puntstuk te slaan. Onder hoge druk spuit een waterstraal een gat in de grond, tot het grondwater is bereikt. In dat gat gaat een pvc-buis met een filter. Het grondwater komt hierin te staan.
Het grondwater dat mensen gebruiken kan op veel plekken aarde opraken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Minder dan zes procent van alle grondwatervoorraden in de bovenste twee kilometer van de aardlaag kan binnen een mensenleven weer worden aangevuld door de natuur.
Het is gezond en betrouwbaar drinkwater. Wie grondwater (putwater) gebruikt als drinkwater, moet dat water regelmatig zelf laten controleren. Dat gebeurt vaak niet. En dat kan nare gevolgen hebben.
De prijs van een put zoals deze kan variëren van €350,- tot €1000,- (zonder pomp). Met een waterslang wordt met hoge druk een gat gespoten tot het grondwater is bereikt. In een geplaatste pvc-buis komt vervolgens een slang die aangesloten wordt op een pomp.
Grondwater kan worden gebruikt voor diverse doeleinden zoals het maken van drinkwater of voor een bodemenergiesysteem. Bij bouwwerkzaamheden pompt men het grondwater juist tijdelijk weg om bijvoorbeeld kelders en funderingen te bouwen.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Hoe diep moet je een boren voor drinkbaar water.
De bovenste laag grondwater bevat vaak te veel ijzer of bacteriën om als drinkwater te gebruiken. Het kan dus zijn dat je een put van 30 of zelfs 60 meter diep nodig hebt om goed drinkwater te krijgen.
Het slaan van een waterput: Vanaf 250 euro. Een hydrofoorpomp: Vanaf 179 euro. Aansluiten pomp met huis: Vanaf 0 (bij zelf doen) Drinkwaterkwaliteit onderzoek: Vanaf 400 euro.
"Regenputten zijn leeg als je ze echt nodig hebt, maar een grondwaterput kan eigenlijk nooit uitgeput raken. Meestal is dat 2000 à 3.000 liter per uur, en zo kan je dan je tuin besproeien met verschillende sproeiers tegelijkertijd."
De prijs van de putboring hangt af van de diepte en samenstelling van de ondergrond waar je de boring wilt laten uitvoeren. Hiernaast moet je naast de waterput boren ook nog de pompinstallatie voorzien, wat vaak minstens even duur is al de putboring zelf. Reken voor een complete installatie op 3000 à 6000 euro.
Wilt u grondwater onttrekken of infiltreren? Dan moet u in het bezit zijn van een watervergunning. Soms hoeft u alleen een melding te doen. Als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren, moet u een vergunning hebben.
Indien u ervoor kiest om de beerput niet te verwijderen, moeten er wel gaten in de bodem worden geboord, zodat het grondwaterpeil gewoon kan stijgen en dalen binnen de put. Ook regenwater kan dan wegzakken, zodat de put bij zware of langdurige regenval niet kan overlopen en voor wateroverlast zorgen.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.