Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
De trui ophangen
Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden. Hier kun je de trui namelijk overheen hangen.
Een trui ophangen? Liggend drogen is zeker voor zware truien een betere optie. Wil je een een trui toch ophangen, haal dan een panty met door de mouwen. Hang een trui niet direct met knijpers aan de trui, maar bevestig de knijpers aan drie punten van de panty (bij de mouwen en de nek en de mouwen).
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen. Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
De beste manier om er goed uit te zien in een trui is om de merken te vinden die het beste bij je passen, en je daar aan te houden. Zorg ervoor dat de stof dicht op je lichaam zit zonder dat het je in je bewegingsvrijheid beperkt. Zorg dat de mouwen bij je polsen eindigen en de zoom op je taille.
Allereerst wol van het meest voorkomende schapenras: merinowol. Deze truien hebben vaak een fijne structuur, zijn dus niet superdik, maar wel warm en het blijft lang mooi. Scheerwol is onbeschadigde wol, verkregen van een gezond, levend schaap (worden wij blij van!).
OPROLLEN IS HET GEHEIM
Maak rolletjes van je kleding: je zult verteld staan van hoeveel je kwijt kunt in je koffer en je kleding kreukt zo veel minder snel. Kies wat je oprolt en wat je opvouwt. Kleding die heel snel kreukt, kun je beter wel opvouwen en in je koffer leggen.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
Als je deze ophangt kunnen ze hun vorm kwijtraken en uitrekken. Het beste is om deze gebreide kledingstukken op te vouwen en op te bergen in lades of planken in de kast. Kleding die je het beste opgevouwen op kunt bergen zijn vooral gebreide en wollen truien en vesten, en spijkerbroeken.
Vergeet zeker niet na te gaan of de schouders van je trui of T-shirt breed genoeg zijn: dat doe je door naar de naad van de mouw te kijken. Zit de naad precies daar waar je schouder stopt, dan heb je de juiste maat. Zit je naad aan de binnenkant, dan is de trui of het shirt te klein.
Schuin geknoopt
De ene mouw sla je over je schouder, de ander onder je arm. Je legt een knoop in de mouwen op borsthoogte. Voilà! De trui loopt nu schuin van je schouder naar je taille.
Onder een trui kan je een ondershirt, een T-shirt of een overhemd dragen. Voor welke look wil je gaan? Maak een duidelijk keuze. Als je een overhemd draagt onder je trui, kies dan twee kleuren die goed matchen.
Rol versgewassen truien op in een zachte handdoek en laat ze zo een paar minuten liggen. Spreid ze dan uit op een droge handdoek. Na 12 tot 24 uur kun je de trui omdraaien en de handdoek wisselen voor een perfect resultaat.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Vouw een zijde van de buitenkant richting het midden en herhaal die stap met de andere zijde van de hoodie. Vouw de body van de hoodie zodat hij halverwege de bovenkant van de hoodie komt, en vouw dan de andere helft. Open de capuchon en rek hem uit over het gevouwen vierkant tot de hele hoodie in de capuchon past.