Mensen kunnen op dit moment nog geen huwelijk aangaan met een dier, terwijl het homohuwelijk wél is toegestaan. Aan die ongelijkheid komt binnenkort een einde. Miljoenen Nederlanders hebben een jarenlange relatie met een (huis)dier, maar voor een eventueel huwelijk is wettelijk niets geregeld.
Het klinkt niet zo aardig, maar een huisdier wordt door de wet gezien als een object. Bij een scheiding heeft een huisdier dus dezelfde positie als de andere objecten die verdeeld moeten worden, zoals de bank en de kast. Een huisdier heeft geen eigen wil en dus ook geen “stem” in de scheiding.
Na de scheiding zal het dier aan een van beide partijen worden toebedeeld en is één persoon juridisch eigenaar. Belangrijk is om een belangenafweging te maken. Er zal onderling afgesproken moeten worden wie het huisdier krijgt en ervoor zal zorgen.
Veel honden kunnen prima leven in twee huishoudens, toch is co-ouderschap niet per se een prettige oplossing voor een hond. Het kan erg verwarrend zijn om steeds te schakelen tussen twee werelden.
Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
Er is dan altijd voldoende aandacht voor het dier, en de kinderen hoeven hun huisdier nooit te missen. Veel honden kunnen prima leven in twee huishoudens, toch is co-ouderschap niet per se een prettige oplossing voor een hond. Het kan erg verwarrend zijn om steeds te schakelen tussen twee werelden.
Gemeenschap van goederen: hond is van allebei
Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de hond van u beiden. Als beide partners het huisdier willen houden, is het aan de rechter om een afweging te maken.
De hond komt toe aan de eigenaar
Hetzelfde geldt als u op basis van huwelijkse voorwaarden bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden bent aangegaan. Indien uw ex-partner de hond niet wenst af te geven dan kan daarvoor een kort geding worden opgestart.
Wanneer u van plan bent om een huisdier te kopen, is het verstandig om op de hoogte te zijn van uw rechten. Zo weet u indien er na aankoop onenigheid ontstaat tussen u en de verkoper waar u recht op heeft en welke stappen u kunt ondernemen. Na de koop van een dier heeft u recht op een garantieperiode van zes maanden.
Vermoedelijk worden honden gestolen om te verhandelen. Het betreffen uiteenlopende rassen en vaak zien we dat een bepaalde periode een specifiek ras populair is. Een gezonde rasechte hond is dan zeer in trek, omdat pups van dit ras veel geld opleveren.
De hond is uw eigendom, wat meebrengt dat u op basis van de wet bevoegd bent het dier op te eisen van de vinder. Er zal afgifte van uw hond moeten worden gevorderd en wanneer uw hond alsnog niet wordt afgegeven kan er om dwangsommen worden gevraagd.
Bij dogsharing delen twee of meer mensen een hond terwijl ze niet samen in een huis wonen. Ze zorgen dus allebei een deel van de week voor de hond. Als de hondeneigenaar te weinig tijd voor zijn hond heeft, zorgt de dogsharing partner een aantal uren of zelfs dagen voor hem.
Hoewel de hond vaak als familielid wordt gezien, is de situatie niet te vergelijken met het omgangsrecht met kinderen. Juridisch gezien is een hond een zaak, net als de bank of televisie, en heeft een hond -in tegenstelling tot kinderen- geen eigen rechten.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
De pijnappelklier is medeverantwoordelijk voor de manier waarop mens en hond tijd percipiëren. De pijnappelklier produceert een hormoon dat melatonine heet en het tijdsbesef van een hond beïnvloedt, aangezien het de dagelijkse, seizoensgebonden en zelfs seksuele activiteit stuurt.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar u de hond(en) houdt. U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
Petlook voldoet sinds haar oprichting aan de eisen ter bescherming van persoonsgegevens. U kunt onder uw actieve account kostenloos meerdere dieren registeren en uw gegevens wijzigen. Dat maakt Petlook aantrekkelijker ten opzichte van andere databanken.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Sommige pups stelen om aandacht te krijgen. Je ziet ze bijvoorbeeld terwijl je lekker zit te lezen met een van je nieuwe schoenen rond rennen. Natuurlijk wil je voorkomen dat er tandjes in komen en ren je achter je pup aan om de schoen terug te pakken. En dat was nu net zijn bedoeling.
Je kunt de plek wat koelen met een 'ice pack' om de pijn en zwelling tegen te gaan. Ook azijn, zalf met menthol of Calendula crème kan irritatie van de huid tegengaan en de pijn verminderen.
Katten kunnen insecten eten zonder nadelige gevolgen, maar er zijn risico's. Bijen en wespen, en bepaalde mieren en spinnen, geven een pijnlijke steek of beet als ze worden bedreigd. Sommige insecten hebben harde uitwendige skeletten die moeilijk door te slikken zijn.