Geen plastic tubes, wel goede tandpasta
Hoe lang doe jij met een tube tandpasta? De gemiddelde persoon gebruikt er één per maand. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar opgeteld belanden elk jaar zo'n 1,5 miljard plastic tandpastatubes op stortplaatsen en in onze oceanen!
Tandpasta heeft doorgaans een houdbaarheid van twee jaar vanaf de productiedatum, die te vinden is aan het einde van de tube. Dit is vooral gericht op tandpasta's die fluoride bevatten, omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor het voorkomen van gaatjes en het versterken van verzwakt glazuur.
U smeert wat tandpasta op uw tandenborstel en poetst gedurende 2 minuten al uw tanden en kiezen. U heeft maar weinig pasta nodig van deze intensive care tandpasta. Doe dit tweemaal per dag. Niet doorslikken!
Twee keer per dag poetsen met tandpasta van 1.000ppm fluoride ter grootte van een erwt voorkomt de vorming van tandplak en verkleint het risico op cariës of gaatjes.
Een hoeveelheid ter grootte van een erwt voor volwassenen
Voor volwassenen of iedereen die oud genoeg is om zelfstandig de tanden te poetsen (ook kinderen die goed kunnen spoelen en flossen), is slechts een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt nodig. Meer dan dat is niet nodig.
Wie braaf twee keer per dag zijn of haar tanden poetst kan dus vier maanden vooruit met het tablettenabonnement. Daarmee worden evenzoveel tubes uitgespaard telt de start-up, die er vanuit gaat dat we maandelijks per persoon één tube gebruiken.
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Je kunt een blaadje salie over de tanden wrijven en daarna goed poetsen met een tandenborstel. Je kunt ook enkele blaadjes salie mixen of fijnstampen en mengen met kokosolie, natriumbicarbonaat of kurkuma. Dit mengsel kan dan met een tandenborstel op de tanden worden gepoetst.
Flossen na het poetsen is voor de meeste mensen de standaard volgorde. Poetsen helpt immers om tandplak en voedsel van de tandoppervlakken te verwijderen, en laat de nauwere plekjes over aan de flosdraad.
Te lang poetsen is slecht voor je tanden
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd.
Poets je minder lang, dan is een aantal tanden of kiezen nog vies. Hoe meer tijd de bacteriën krijgen om vanuit de plaque de tanden en het tandvlees aan te tasten, hoe groter de schade die ze kunnen aanrichten. Daarom is het advies om twee keer per dag je tanden plaquevrij te maken door ze goed te poetsen.
Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken. De kleur van de tand wordt niet alleen bepaald door de dikte van het glazuur.
Witte tanden en kiezen
Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kunt u daar vaak zelf wat aan doen. Maar ook uw tandarts kan tanden en kiezen weer wit maken.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan het glazuur zelfs geheel verdwijnen.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
De enquête werd uitgevoerd onder 3.057 mannen en vrouwen. Verder kwam naar voren dat iets meer dan 40 procent slechts eenmaal per dag de tanden poetst. Minder dan 3 procent gaf toe de tanden nooit te poetsen en 5,6 procent poets het gebit niet dagelijks. Wij Nederlanders doen het trouwens niet veel beter.