Tonijn uit blik is een van de meest gegeten vissoorten van Nederland. Niet zo gek, want met zo'n blikje kun je alle kanten op. Je maakt het in een handomdraai. Voeg in plaats van gehakt eens tonijn toe aan je pastasaus.
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
Gezond, maar met mate
Normaal gesproken bevat tonijn uit blik meer eiwit dan de verse variant. Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'.
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak.
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
Een portie van 100 gram tonijn bevat 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram kreeft bevat 30 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat echter al 121 microgram kwik. Dat is meer dan de maximale dosis voor een volwassen persoon.
Voedingswaarde tonijn in blik op olie:
Zoals je ziet bevat tonijn in blik op oliebasis bijna 100 kcal meer. Als jij wilt afvallen dan kan jij dus beter tonijn op waterbasis kiezen. Het beste is om helemaal niet voor tonijn te kiezen maar voor een andere vis.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Tonijn uit blik is een gezonde eiwitbron omdat het weinig verzadigd vet en calorieën bevat. Tonijn in blik zit ook vol met omega-3-vetzuren die goed zijn voor het verlagen van je cholesterol, ze werken ontstekingsremmend en verlagen bovendien het risico op hart- en vaatziekten.
De blikvariant gaat in stukken en gekookt in het blik. Op water of olie zodat er geen contact meer is met zuurstof en bacteriën geen schijn van kans maken. Ingeblikt en wel wordt de tonijn nogmaals verhit. Conserveringsmiddelen zijn niet eens meer nodig om de tonijn eindeloos houdbaar te maken.
De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten: Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis. Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling. Orgaanvlees, vooral nieren en lever.
Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je 'm het best grillen of bakken. Door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.
Voor Tonijn, moet je op de kleur letten, vaak betekent een te mooi rode kleur, dat de tonijn een kleurbehandeling heeft gehad. Vis voor Suhi kan je bij de meeste visboeren krijgen. Gezien het feit dat je de vis rauw eet, kan je het beste aan de visboer vragen of de vis niet is ingevroren.
Door de Japanse keuken is het eten van rauwe tonijn als sushi en sashimi razend populair geworden. Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit.
Een paar keer per week vis eten is dus geen enkel probleem. Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten.
Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht.
Vis is een must als je droge spiermassa wilt winnen en twee van de beste keuzes(en het meest vriendelijk voor je portemonnee) zijn zalm en tonijn.
Gewone symptomen van kwikvergiftiging zijn onder meer perifere neuropathie zich voordoend als paresthesie (tintelingen) of jeuk, branderig gevoel of pijn, verkleuring van de huid (roze wangen, vingertoppen en tenen), oedeem (zwelling) en desquamatie (de dode huid laat los in lagen).
Deze hoeveelheden zullen echter niet leiden tot een kwikvergiftiging. Is kwik schadelijk voor mijn gezondheid? Kwikdamp kan met name bij inademing de gezondheid aantasten. Bij inademing van grote hoeveelheden kwikdamp kan men last krijgen van trillende oogleden, lippen en vingers.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Er zijn twee soorten tonijn in blik: tonijn in eigen nat en in olie. Tonijn in eigen nat is het lekkerste om te verwerken in een gerecht. Of je het vocht moet afgieten vooraleer je de tonijn gebruikt, hangt af van het recept.
Vooroordelen van tafel geveegd. Tonijn, ook ingeblikt, is één van de meest voedingsrijke vissoorten, maar daarnaast ook licht verteerbaar.