Als een status epilepticus lang duurt, vraagt dit zo veel van het lichaam dat het in sommige situaties levensbedreigend kan zijn. In heel ongelukkige situaties kan iemand soms overlijden na een epileptische aanval zonder dat de directe aanleiding duidelijk is.
Hoewel het zeldzaam is, kan een heftige epileptische aanval ook tot hersenschade leiden. Bij langdurige aanvallen (status epilepticus) die meer dan 30 minuten duren kan schade aan de hersenen ontstaan.
Epilepsie is meestal niet levensbedreigend. Het ligt aan de soort aanval óf je risico's loopt en welk risico je loopt. Ga voor jouw aanvallen na wat gevaarlijk kan zijn en wat je er zelf aan kunt doen. Iedereen denkt anders over het nemen van risico's.
Een gewone aanval duurt doorgaans maximaal 4 minuten en gaat vanzelf over. Duurt de aanval langer dan 5 minuten, dan noemt men dit een langdurige epileptische aanval. Een status epilepticus is een aanval die langer dan 10 minuten aanhoudt. Het herstel na een gewone epileptische aanval is meestal volledig.
Een aanval kan komen door spanning, stress en slaaptekort. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Het is niet mogelijk om na één aanval te zeggen of u epilepsie heeft.
Iedereen kan op iedere leeftijd epilepsie krijgen, maar het komt het vaakst voor bij kinderen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Ook bij een hersenbeschadiging heb je meer kans op epilepsie. Epilepsie komt vaak voor bij kinderen. Dat komt omdat de hersenen nog niet helemaal zijn volgroeid.
Bij sommige mensen heeft stress geen invloed op hun epilepsie of hun aanvallen, maar voor anderen is stress een uitlokkende factor. Wanneer iemand zéér ernstige en langdurige stress heeft, of ernstige stress heeft op zeer jonge leeftijd, dan zou dit kunnen leiden tot epilepsie.
Na een epileptische aanval kan de betrokkene kortdurend verward zijn of klachten hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of een tijdelijk verminderde functie van een arm en/of been.
Tijdens een focaal naar bilateraal tonisch-clonische aanval bent u bewusteloos en maakt u schokkende bewegingen. Dit wordt ook wel een 'grand mal' of grote aanval genoemd. Het is dit soort aanval wat de mensen vaak vereenzelvigen met epilepsie.
Bij een epilepsieaanval beginnen hersencellen heel snel allerlei seintjes af te geven. Denk aan een groot kruispunt, waarbij alle stoplichten tegelijk op groen springen. Alle seintjes vliegen door elkaar heen, waardoor je hersenen niet meer normaal kunnen werken. Op dat moment is er een epileptische aanval.
Bijvoorbeeld als je in bad gaat of gaat zwemmen. Zorg dat er dan in ieder geval iemand in de buurt is. Vermijden van gevaarlijke situaties; zoals vissen aan de waterrand, hoog klimmen in een klimrek, alleen fietsen naar school. Alledaagse situaties kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen met epilepsie.
De meeste epileptische aanvallen komen spontaan op. Sommige mensen voelen ze echter wel aankomen. Iemand krijgt dan een paar minuten van tevoren een kleine focale aanval, ook wel aura genoemd. Zo'n aura gaat samen met specifieke klachten, die per persoon verschillen.
Bij een epileptische aanval is er een plotselinge verstoring in de hersenen.Door die 'kortsluiting' heb je even geen controle meer over je lichaam. Er bestaat niet één soort epilepsie. De meest bekende epileptische aanval is als iemand op de grond valt, even buiten bewustzijn is en gaat schokken met armen en benen.
Welk aanvullend onderzoek is mogelijk om epilepsie vast te stellen? Om de oorzaak van epilepsie te vinden is er na een EEG vaak extra onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een CT- of MRI-hersenscan.Daarmee kunnen afwijkingen in de hersenen worden opgespoord die de epilepsie veroorzaken.
Hoe kan je het herkennen? De precieze symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar de epileptische overprikkeling van de hersenen zich bevindt. Vaak zal de persoon zich niets herinneren van de epileptische aanval, maar kunnen omstaanders de aanval goed omschrijven.
Epilepsie is nog niet te genezen. Daarom zijn onderzoekers op zoek naar een oplossing. Dankzij de collectanten van EpilepsieNL kunnen ze blijven zoeken, zodat in de toekomst niemand meer last heeft van deze verstorende aanvallen.
Medicijnen kunnen epilepsie niet genezen. Het kan een tijdje duren voordat duidelijk is welke medicijnen bij u het beste (samen)werken en welke hoeveelheid (dosis) medicijnen nodig is. De meeste mensen met epilepsie zullen levenslang medicijnen moeten blijven innemen om aanvallen te onderdrukken.
De vooruitzichten verschillen ook heel erg per epilepsie, is de meeste gevallen is epilepsie goed behandelbaar door middel van medicatie of chirurgie. Wanneer iemand nog wel regelmatig last van aanvallen heeft zal dit wel bepaalde keuzes van iemand beïnvloeden, zoals opleiding, werk en sport.
Stille epilepsie
Sommige mensen met epilepsie hebben nauwelijks symptomen.Ze gaan niet schokken, ze zijn niet verward en verstijven niet. Dit noem je stille epilepsie. Patiënten met stille epilepsie zijn tijdens een aanval alleen maar afwezig.
Als je jarenlang veel aanvallen hebt, kan het geheugen minder goed gaan werken. Dat risico is groter bij mensen met epilepsie die aanvallen hebben door een hersenbeschadiging. De kans op geheugenstoornissen is groter als de aanvallen ontstaan vanuit de temporaalkwab ook wel slaapkwab genoemd.
Epilepsie en leeftijd
Alhoewel het op elke leeftijd kan voorkomen en ontstaan, begint het meestal op jonge leeftijd (voor of rond het 20e levensjaar). In Nederland hebben ongeveer 20.000 kinderen epilepsie. Sommige vormen van epilepsie komen alleen op de kinderleeftijd voor en gaan weer over bij het ouder worden.
Bij een tonisch-clonische aanval raak je buiten bewustzijn.Je valt op de grond, verkrampt en gaat schokken met je lichaam. Meestal stopt de aanval na een paar minuten. Deze aanval wordt ook wel 'grote aanval' of insult genoemd.
ESES staat voor epilepsie met elektrische status epilepticus in slaap. Het is een soort kortsluiting in het brein, waardoor het herstel in de slaap niet goed gaat.
Een ketogeen dieet is een dieet waarbij u geen koolhydraten, weinig eiwitten en veel vetten eet. Een ketogeen dieet zorgt ervoor dat epileptische aanvallen afnemen.