Wanneer u een boxspring aanschaft moet er vaak nog een losse topper bij worden gekocht. Enkel op de boxspring slapen is namelijk niet bepaald ideaal. Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig.
Met een matrastopper kun je een slecht of doorgezakt matras niet oppeppen. Is een normaal matras niet meer goed, dan moet je deze gewoon vervangen. Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan deze het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras.
Een topmatras zorgt ervoor dat je bed gemakkelijker op te maken is. Het maakt je bed namelijk hoger, waardoor je er beter bij kunt. Daarnaast is een topmatras lichter dan een gewoon matras.
Een topmatras zorgt ervoor dat het onderliggende matras langer schoon blijft. Het topmatras vangt namelijk een groot deel van het vocht en de huidschilfers op die je verliest tijdens het slapen. Bovendien is de tijk van een topmatras kleiner en daardoor makkelijker te wassen dan de tijk van een gewoon matras.
Boxsprings zijn geschikt voor pocketmatrassen , koudschuim matrassen en traagschuim matrassen en nemen goed vocht op. In verband met hygiëne is het verstandig boxsprings zoveel mogelijk te luchten en te stofzuigen en/of de boxspring voor het einde van de technische levensduur te vervangen.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Zo zal een schuimmatras op een boxspring-onderstel een eerder doods gevoel creëren. Deze combinatie zorgt daarbij vaak niet voor voldoende ondersteuning. Doordat een goede lattenbodem is opgebouwd uit verschillende meer uitgesproken zones, moet de matras over het algemeen 'minder werk doen'.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
De technische levensduur van een boxspring ligt vaak tussen de 15 en 20 jaar. Wat de werkelijke levensduur van een boxspring is, is afhankelijk van veel factoren. De kwaliteit van je boxspring. Het aantal pocketveren, de hardheid van de vering, de topper enz.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Deze lagen zijn gevoelig voor kuilvorming. Wanneer er een schuimlaag van polyetherschuim op de veren ligt, dan is driemaandelijks draaien of keren voldoende. Wordt er een ander soort schuim gebruikt dan is het goed om een keer per half jaar je matras te draaien of keren.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Een topmatras voegt een extra laagje comfort toe, ideaal als u bijvoorbeeld een (te) hard matras heeft en deze met een topmatras wat zachter/comfortabeler kan maken. Bijvoorbeeld bij de stugge matrassen van een caravan of camper wordt de topmatras vaak ingezet.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
De prijzen van kwalitatieve topdekmatrassen liggen tussen de 100 en 400 euro. Dat maakt ze goedkoper dan de meeste gewone matrassen. De populairste topdekmatrassen zijn de traagschuim-topper en koudschuim-topper.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Waar een boxspring bestaat uit een compleet slaapsysteem, bestaat een normaal bed uit een los frame met lattenbodem en los matras. Eventueel kan het bed verder uitgerust worden met een topmatras. Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak en comfort.