Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken. Kan tarwebloem dan niet in een cake? Jawel, al zal je cake net iets steviger zijn dan wanneer je fijne patisseriebloem gebruikt.
Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel 'bloem' of 'tarwebloem' wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem, maar houd er rekening mee dat je baksel misschien wat minder luchtig wordt door een lagere hoeveelheid gluten.
Bakken doe je meestal met bloem. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, maar over het algemeen geldt: gebruik patentbloem voor brood, cakes en taarten en gewone bloem voor koekjes.
Ergens tussen de zoektocht om over te stappen op volkoren en mijn kleintje dat constant om een cake vroeg, besloot ik om mijn biscuitcake te maken met 100% volkorenmeel . Tot mijn verbazing kwam de cake er verbazingwekkend goed uit.
Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert.
Patentbloem is zeer fijne tarwebloem. Deeg met patentbloem bevat nog iets meer gluten, perfect voor extra luchtige broden of cake. Aangezien de bloem erg fijn en zacht van structuur is, kan je met patentbloem ook heerlijke taarten en koekjes bakken.
Echter, het meeste meel dat tegenwoordig verkocht wordt, of het nu brood, cake of gebak is, is patentmeel . Het is hoogwaardig, commercieel wit meel.
Onze ongebleekte cakemeel heeft een eiwitgehalte van 10%, terwijl bloem voor alle doeleinden een eiwitgehalte heeft van 11,7% . Het lagere eiwitgehalte in cakemeel betekent dat het minder glutenvormend potentieel heeft, waardoor het beter geschikt is voor cakes.
Textuur en consistentie: Hoewel atta als vervanging kan worden gebruikt , is het belangrijk om op te merken dat het een grovere textuur en een hoger vezelgehalte heeft. Dit kan resulteren in dichtere bakwaren. Om een vergelijkbare textuur als maida te bereiken, moet u mogelijk enkele aanpassingen maken.
Volkorenmeel
Om die reden, als u het vervangt voor allesdoel, gebruik dan 50 procent volkoren en 50 procent van een andere bloem, bij voorkeur allesdoel, banketbakkersmeel of spelt, om een dicht resultaat te voorkomen . Als u alleen volkoren wilt gebruiken, moet u meer water toevoegen.
Doe 500 g bloem in een kom, voeg 1 zakje bakpoeder toe. Eventueel kun je ook nog een snuifje zout toevoegen. Zeef het geheel in een bokaal en klaar is Kees!
Banketbakkersmeel : Een ongebleekt meel gemaakt van zachte tarwe, met een eiwitgehalte ergens tussen cakemeel en bloem voor alle doeleinden (8 tot 9 procent). Banketbakkersmeel heeft de ideale balans tussen schilferigheid en malsheid, waardoor het perfect is voor taarten, taarten en veel koekjes.
Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken gebruikt worden.
Meel en bloem, ze lijken misschien op elkaar, maar zijn toch heel verschillend. Meel is wat grover, zit vol vezels en is gezonder. Bloem is fijner van structuur, heeft minder vezels en is daardoor minder gezond. Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten, dus pas op dat je ze niet verwisselt in je recept.
Tarwebloem is geschikt voor taarten, pannenkoeken, cakes of koekjes. Patentbloem is fijngemalen tarwebloem. Het is dus zachter en bevat meer gluten. Met patentbloem worden je baksels luchtiger en deeg elastischer.
Ik kies vaak zachtere tarwesoorten zoals pima club, zachte witte tarwe en witte sonora tarwe (medium strength) voor koekjes en cakes omdat de resultaten mals zijn en weinig of geen hydratatieaanpassing nodig hebben. Koekjes- en cakerecepten raden meestal af om te veel te mixen, zodat je geen gluten ontwikkelt en eindigt met een taaie kruimel.
Nee, doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Wat is Maida of All Purpose Flour? Maida, algemeen bekend als all-purpose flour, is afkomstig van geraffineerde en gebleekte tarwekorrels . Door het verwijderen van zemelen en kiemen tijdens het raffinageproces, biedt het een gladdere, zachtere textuur en lichtere kleur vergeleken met volkorenmeel.
Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen.
Bloem voor alle doeleinden bevat 8-11% gluten. Het kan worden gebruikt om dingen te maken zoals wafels, taartbodems, gebak en koekjes. Broodmeel bevat de hoogste hoeveelheden gluten met 12-14% en werkt goed in gistproducten.
Vloeiende bloem wordt vooral gebruikt in sauzen omdat het geen klonters vormt, maar is ook geschikt voor patisserie en gebak.
Ook bekend als bloem voor alle doeleinden, cakemeel of zachte bloem , het lagere eiwitgehalte produceert een wenselijke, lichte en kruimelige textuur in gebakken goederen zoals koekjes, pannenkoeken, gebak en sauzen. Zelfrijzend bakmeel is gewoon meel met toegevoegde rijsmiddelen.
Tussen bloem voor alle doeleinden en cakemeel in, wordt banketmeel ook gemaakt van zachte tarwe, maar met een eiwitgehalte van 7-9 procent. Het produceert zowel de zachte kruimel als de schilferige textuur die gewenst is in de meeste banketbakkerswaren. Het mag niet worden gebruikt voor het bakken van brood omdat het te weinig gluten bevat.
U kunt zowel bloem als banketbakkersmeel gebruiken. Met bloem krijgt u stevigere muffins, terwijl muffins van banketbakkersmeel luchtiger en delicater worden.