Goed om te weten: sardines uit blik kun je gewoon in zijn geheel opeten. De kleine graatjes zijn juist een rijke bron van calcium, en het is wel zo makkelijk. Verder bevatten sardines vele verschillende voedingsstoffen die van groot belang zijn voor het goed functioneren van je lichaam.
Allereerst worden de verse sardientjes door de espetero (de man die de sardientjes bereid) schoongemaakt met water en vervolgens bestrooit hij ze met zout. Daarna worden de sardientjes langs de graat aan een spies geregen en in het zand gezet. Daar worden ze heel langzaam geroosterd naast een brandend vuur.
Maak (met een mesje of met je vinger) een insnijding in de buik van de vis en trek de ingewanden eruit.Spoel de buikholte schoon onder de kraan. Leg de sardines in een schaal en schenk er de marinade over. Dek de schaal af met een vel vershoudfolie.
Sardines fileren. Wanneer je de vis gegrild hebt kun je heel makkelijk met een mes over de bovenkant over de rug snijden dan valt de huid er zo af. Je kunt nu heel makkelijk de vis van de grote graat krijgen. Haal daarna de graat eraf of draai de vis nu om voor de andere zijde.
Sardientjes dat andere beroemde beessie uit Portugal
Deze voor de Portugezen o zo belangrijke vis wordt niet met mes en vork van een bord gegeten, maar gewoon met de handjes en op een stuk brood. Het Portugese spreekwoord zegt dan ook : Sardinha e Galinha só com a mãozinha (Sardine en Kip eet je alleen met je handen).
De sardine is net als vele andere vissen, een vette vis. Toch onderscheidt de vis zich van andere vissen als zalm en tonijn door zijn hoge calciumgehalte, en vallen daarom onder de noemer “superfoods”. Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen.
Allereerst worden de verse sardientjes door de espetero (de man die de sardientjes bereid) schoongemaakt met water en vervolgens bestrooit hij ze met zout. Daarna worden de sardientjes langs de graat aan een spies geregen en in het zand gezet. Daar worden ze heel langzaam geroosterd naast een brandend vuur.
Algemene informatie over ansjovis
Veel consumenten vragen zich bij de aankoop af of ansjovis en sardientjes hetzelfde zijn. Het antwoord is nee. Hoewel beide soorten tot dezelfde familie behoren, is de sardine bijvoorbeeld veel groter dan de ansjovis.
De graten zorgen voor geleiding van warmte en smaken, waardoor ze nóg lekkerder worden. Goed om te weten: als sardines eenmaal zijn klaargemaakt, is het supermakkelijk om ze schoon te maken – en direct op te eten.
40-60 gram per stuk. Wij adviseren 4 sardines per persoon bij een hoofdgerecht.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. De visvangst heeft tegelijkertijd impact op het milieu.
Elke kwartaal verzorgt Boukmans en van Ymen een smaaktest. Vorige maand was dat ansjovis, met Zallo als overtuigende winnaar. Deze maand hebben we liefst 17 soorten sardines getest.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Het visje heeft zijn naam te danken aan het eiland Sardinië, waar het vroeger in groten getale voorkwam. De sardine is een straalvinnige vis en heeft een groenbruine rug en zilverkleurige flanken. Net als sprot heeft de sardine dus ook veel weg van een haring, maar dan wat kleiner.
De sardines zijn losgevroren verpakt in een zak van 1 kilo (brutogewicht) en wegen ca. 40-60 gram per stuk. Wij adviseren 4 sardines per persoon bij een hoofdgerecht.
Er zitten 205 kilocalorieën in 1 portie (120 gram) sardines, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sardines, vers'?
De sardine heeft een slank en gestroomlijnd lichaam met zilverachtige schubben en een kenmerkende blauwgroene rug. Het vlees is stevig en heeft een volle smaak die vaak wordt omschreven als nootachtig en iets ziltig.
Maak de sardines een voor een schoon onder koud stromend water. Wrijf met een beetje kracht de schubben van het visvel. Wrijf zorgvuldig en tegen de schubben in, dus van de staart richting kop. Ten slotte moeten ook de ingewanden verwijderd worden.
In 1 voor snee (40 gram) sardines in blik zit: 92 kcal energie.
De visjes kun je helemaal opeten, de graatjes worden, doordat ze zo klein zijn, helemaal weggebakken. Wat citroensap erover en lekker met een salade en stokbrood weghappen!
Op snikhete dagen is rauwe ansjovis vooral een verfrissende antipasto . De visjes worden wel even in citroensap gemarineerd waardoor het visvlees iets van structuur verandert en het rauwe aspect enigszins verdwijnt; hoe langer ze in de marinade verblijven, hoe 'gaarder' het visvlees wordt ervaren op de tong.
Je kan bijvoorbeeld ansjovisboter maken en serveren bij een stuk vlees. Of je smelt ze door een pastasaus, zoals bij deze klassieke pasta puttanesca. Je kan ansjovis natuurlijk ook helemaal heel laten en zo eten, bijvoorbeeld door een panzanella.Of op toast als borrelhapje.
Het is aan te bevelen om vijfmaal per week een 100 gram vette vis te eten, zoals ook ansjovis, sardientjes, makreel of zalm. Vette vis bevat daarnaast ook de nodige vitamine A en D en mineralen zoals selenium, calcium, jodium, magnesium, koper en zink.
De smaak van sardine neigt naar haring.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.