Kun je geraspte wortels invriezen? Zeker, maar je kunt wortels beter in stukken invriezen. Ontdooide geraspte wortels kun je prima bij een soep of stoofschotel toevoegen.
Je kunt geraspte groente een paar dagen bewaren. Het is daarom handig als je meer groente raspt dan je nodig hebt voor een maaltijd, zodat je nog kunt bewaren voor de volgende dag. Besprenkel het met wat citroensap en sluit de bak goed af voordat je het in de koelkast doet.
De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.
Wortels kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen bewaren, en in de kelder 2 tot 4 dagen. Winterwortelen kun je zelfs tot wel 3 weken in de koelkast bewaren, maar dan wel droog bewaren. Gekookte wortels kun je in de koelkast, in een afgedekt bakje, nog 2 dagen bewaren.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren. Tip: gooi het loof niet weg.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
De waspeen moet frisoranje zijn, zonder donkere plekken. Je kunt waspeen na aankoop 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Volgens Lottie is die slapheid namelijk te wijten aan uitdroging. Stop je je slappe wortelen enkele minuten in een glas water, dan is de kans groot dat ze zo goed als nieuw worden. Uiteraard geldt dat niet voor zwart geworden of beschimmelde exemplaren - die gooi je maar beter zo snel mogelijk op de composthoop.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Rauwe wortels stimuleren namelijk de speekselproductie in je mond, waardoor de zuurgraad in je mond wordt behouden, je tandglazuur sterk blijft en tanderosie kan worden voorkomen. Ook zorgt het eten van rauwe wortels ervoor dat etensresten en tandplak van je tanden worden geschraapt.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Dat is mogelijk, maar als je smaak- en textuur wilt behouden kun je wortels beter alleen blancheren voor het invriezen. Kun je geraspte wortels invriezen? Zeker, maar je kunt wortels beter in stukken invriezen. Ontdooide geraspte wortels kun je prima bij een soep of stoofschotel toevoegen.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Kun je hutspot invriezen? Absoluut! Hutspot is een typisch Nederlands gerecht bestaande uit wortels, aardappelen en uien. Soms worden ook extra ingrediënten als spekjes en laurier toegevoegd en tot een stamppot verwerkt.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Het gewicht van een wortel kan enorm variëren. Reken voor een normale portiegrootte op 200 tot 250 gram per persoon. Wortelen bewaren kan tot een maand lang, op een koele en donkere plaats buiten de koelkast. Je kunt ook de wortelen invriezen.
Met het afrijpen, doorgroeien, van een wortel gaat de energie alleen nog naar de wortel en niet meer naar het loof. Het loof is op een gegeven moment niet meer zo fris groen. Op het moment dat je van een bospeen het loof eraf haalt, heet het een waspeen. Deze is meestal langer gerijpt, daardoor iets steviger.
Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen en wordt normaal gesproken ook verkocht met blad / loof. Een winterpeen heeft een stevige structuur en is doorgaans donkerder oranje. Een waspeen is de 'standaard' wortel. Zonder blad / loof.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Je kunt kliekjes op verschillende manieren opwarmen, namelijk in de pan, oven of magnetron. Het maakt niet uit op welke manier je de restjes warmer maakt, zolang je het eten door en door stomend heet maakt. Roer het eten ook om, zodat alles warm wordt.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.