Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Finland is namelijk het Noorderlicht. Zo kun je onder andere in Helsinki het Noorderlicht zien, maar ook vanaf andere plaatsen en dorpen in het land kun je dit natuurverschijnsel aanschouwen.
De beste plek om het noorderlicht in Finland te zien is Lapland, in het uiterste noorden van het land. De kansen zijn het grootst in de zogenaamde “Aurora-zone” – tussen 66 en 69 graden noorderbreedte. Als je verder naar het zuiden reist nemen de kansen af.
In de maanden september t/m november heb je weer kans om het noorderlicht te spotten. Eind november, begin december valt vaak de eerste sneeuw in Lapland. Skipistes gaan dan open en je kunt sneeuwactiviteiten ondernemen zoals huskytochten of sneeuwscooteren.
De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).
Kan ik vanavond noorderlicht zien? Noorderlicht is zeldzaam in Nederland. Zodra er noorderlicht in Nederland verwacht wordt doen wij ons best dit op tijd te melden via de Noorderlicht alert via e-mail. Ook via social media houden we je op de hoogteHoud deze dus in de gaten.
Meer over het noorderlicht. De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur 's avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter.
Er is kans op poollicht voor Nederland en België als er een Kp van 7 verwacht word in de uren rond middernacht. De voorspelling wordt elke dag bijgewerkt en is afkomstig van de NOAA SWPC.
Aurora voorspelling en wolkendek
de CLOUD COVERAGE geeft de kans op een heldere hemel zonder wolken voor de komende 5 uur. de KP NEXT HOUR geeft de noorderlicht kans (KP = de geomagnetische activiteit) voor het komende uur in een interval van 15-30-45 minuten.
Je kansen op noorderlicht zijn dus steeds optimaal. Soms duurt het slechts enkele minuten, soms geniet je van een urenlange lichtshow. Je kan het noorderlicht met het blote oog waarnemen. Het heeft een overwegend groene kleur met soms paarsrode lichtsluiers.
Begin met 800 en als het erg donker is, kun je overgaan naar 1600 of 3200. Sluitertijd: een langere sluitertijd maakt je foto ook lichter. Kies over het algemeen voor 10-30 seconden. Als het noorderlicht snel beweegt, kan een lange sluitertijd de foto wazig maken.
De aurora borealis manifesteert zich in een enorme ring boven de geomagnetische noordpool van de aarde, die de aurora-ovaal wordt genoemd. Het noorden van Noorwegen ligt midden in die zone en daardoor is het noorderlicht hier in de winter bijna elke avond en vrijwel overal te zien.
In het noorden van Finland bewonder je het noorderlicht al vanaf het moment dat de zon onder gaat, nadat het hoogzomer 24 uur licht is gebleven. Dat betekent dat je vanaf eind augustus het noorderlicht in Lapland kunt spotten. In Fins Lapland wordt deze periode tussen eind augustus en september ook wel 'Ruska' genoemd.
Op veel plekken in Scandinavië (naast Lapland) kun je het Noorderlicht zien, maar de grootste kans maak je in Spitsbergen, Lofoten en Tromsø in Noorwegen.
In de zomer in Fins Lapland blijft de zon vrijwel de hele dag aanwezig. Tijdens de maanden juni en juli is er bijna 24 uur per dag daglicht, waardoor je volop de gelegenheid hebt om van de natuur te genieten. Gemiddeld genomen liggen de daglichturen tussen de 18 en 24 uur per dag.
Vanuit verschillende plaatsen in Nederland stuurden mensen foto's van het noorderlicht naar ons op. Dat het licht zo zuidelijk zichtbaar was, is volgens NOS-weervrouw en meteoroloog Willemijn Hoebert vrij zeldzaam. "Om het licht te zien moet je naar de noordelijke horizon kijken", tipt Hoebert.
Het noorderlicht is een zeldzaam lichtspektakel dat zelden zo ver in het zuiden te zien is. De organisatie ontving foto's vanuit het zuiden en het midden van het land. Ook op X postten mensen foto's van de roze gloed. Half september was het noorderlicht ook te zien in onder meer Noord-Holland en Friesland.
Zonsopkomst & zonsondergang Lapland
Zo gaat de zon eind juni niet onder in Lapland en is het 24 uur per dag licht. Je kunt dan optimaal genieten van je verblijf en het aangename weer. In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker.
My Aurora Forecast is de beste app om het noorderlicht te zien.
De beste tijd om in Noorwegen het Noorderlicht te zien is wanneer de nachten het langst zijn; dat betekent van november tot januari. In die maanden is het zelfs mogelijk dat je in Oslo, dat honderden kilometers ten zuiden van de Poolcirkel ligt, het Noorderlicht waarneemt.
In Nederland is er ook wel een kans om het noorderlicht te zien, maar verder naar het noorden wordt deze kans aanzienlijk groter. De beste plek is onder de 'auroral oval', een donut-achtige vorm die gecentreerd is rond de geomagnetische pool.
Denemarken. Hoewel het land wat zuidelijker ligt dan bovengenoemde landen kun je ook in Denemarken het noorderlicht prima zien. Ga daarvoor naar het Nationaal Park Thy, een ruige wildernis aan de kust.
Hoe ziet het Noorderlicht eruit? Het Noorderlicht (Aurora Borealis) bestaat uit meerkleurig, langzaam bewegend licht dat als een zachte gloed hoog boven het land zweeft. Je kan het alleen zien aan een heldere nachthemel.
Aurora Borealis of Noorderlicht ontstaat door de botsing van gasvormige deeltjes in de atmosfeer van de Aarde met elektrisch geladen deeltjes afkomstig van de zon. Die deeltjes komen vrij in de ruimte door de kernfusie die in de kern van de zon plaatsvindt.
Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.