Het is wel belangrijk om te weten dat te lang staand werken, net als zittend werken, belastend is voor het lichaam. De richtlijn is om niet langer dan één uur achtereen en niet meer dan vier uur staand per werkdag te werken.
Als richtlijn kunt u aanhouden dat u niet meer dan één uur achter elkaar staand werkt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u gedurende de hele werkdag niet meer dan de helft van de tijd staat. Probeer zo nu en dan ook eens een stukje te lopen.
Staand werken zorgt voor hogere productiviteit
Een zit-sta bureau zorgt voor een betere lichamelijke gezondheid. Het afwisselen tussen zitten en staan vermindert lichamelijke klachten. Het vermindert rugpijn, concentratieverlies en nek-en schouderklachten.
Een zit sta bureau resulteert in een gevarieerde werkhouding. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een zit sta bureau leidt tot minder klachten in de rug, nek en schouder. Wisselwerken is echter erg belangrijk want net als lang zittend werken is lang staand werken belastend voor het lichaam.
"... werknemers moeten ernaar streven om geleidelijk aan twee uur per dag te staan tijdens het werk, en dit uit te breiden naar vier uur per dag (bij 8 werkuren). Zittend werk moet regelmatig worden afgewisseld met staand werken.
Werknemers moeten zich volgens de FNV houden aan de volgende vakbondsnorm: Zittend werk – niet meer dan 2 uur achter elkaar zitten en maximaal 5 uur per dag zittend werken. Staand werk – niet meer dan 1 uur achter elkaar staan en maximaal 4 uur per dag staand werken.
In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.
Een gezonde sta-werkplek
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
Langdurig zitten heeft serieuze risico's voor de gezondheid en kan zelfs leiden tot vroegtijdig sterven. Een zit sta bureau helpt u om deze statische houding te onderbreken. Door af te wisselen tussen zittend en staand werken stimuleert u de doorbloeding in uw lichaam en vermindert u de kans op klachten.
Elke dag twee uur staan in plaats van zitten zou de bloedsuikerspiegel met 2% verbeteren, het cholesterolgehalte met 6% en de triglycerides met 11% doen zakken. Voor vrijwel alle uitkomsten waren de effecten nog beter wanneer de mensen in plaats van zitten of staan twee uur bewegen.
Zitten en staan afwisselen
2 minuten is een minimum. Je mag uiteraard ook langer niet-zitten. Graag zelfs! De maximale sta-duur die we adviseren is één uur aan een stuk.
Elektrisch verstelbaar bureau
Deze verstelbare bureaus kennen een eenvoudige en simpele manier om de hoogte in te stellen. Door een simpele druk op de knop van de hoog-laag bediening kan snel de hoogte worden aangepast naar de gewenste hoogte van de gebruiker.
De gemiddelde Europeaan zit zo'n 5,2 uur per dag, en dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Maar wist je dat lang staan ook niet goed is? Medewerkers die voor langere periodes staand werk doen, lopen namelijk dubbel zo veel risico op hart- en vaatziektes dan hun collega's die zittend werk doen.
Maximaal 30 minuten continu zitten
Het is wel zo dat de staande pauzes de pijn verlichten, deze is niet volledig weg. Verder zijn er ook grote individuele verschillen, er kan dus niet één optimaal zit/sta schema's weerhouden worden op basis van dit onderzoek. Na een half uur zitten tien minuten staan, is wel effectief.
Een ergonomisch bureaublad is minimaal 80 cm diep en 120 cm breed. Een breedte van 160 cm is echter ideaal. Niet alleen op, maar ook onder het bureau is voldoende ruimte nodig. De gemiddelde mens beschikt immers over benen, die ergens een plek moeten vinden.
Afhankelijk van je gewicht verbrand je ieder uur ongeveer 50 extra calorieën. Door slechts drie of vier uur staand te werken verbrand je al zo'n 150 tot 200 calorieën extra tijdens werktijd.
Werknemers die hun werkzaamheden voornamelijk staand verrichten en daarbij weinig lopen, kunnen op den duur gezondheidsklachten krijgen, zoals problemen met de doorbloeding, rugklachten of klachten aan de heupen, knieën en/of voeten.
Er is een verband tussen lichaam en geest. Wanneer je lichamelijk goed in je vel zit, heeft dit een uitwerking op je mentale gesteldheid. Mensen die actief en fit zijn, voelen zich ook mentaal beter. Dat heeft ook zijn uitwerking op de mentale weerbaarheid.
Staan is veel vermoeiender dan lopen. Loop regelmatig een stukje. Dat stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je benen en rug minder snel vermoeid raken. Draag eventueel steunkousen om vermoeide benen te voorkomen.
Als we langere tijd op één plek staan, stroomt er minder bloed en daardoor ook minder zuurstof door de spieren. Dit kan leiden tot pijnlijke spanningen, krampen en zelfs spierpijn. Niet alleen de spieren maar ook de gewrichtskapsels worden door de verminderde stroming van de gewrichtsvloeistof stugger en kwetsbaarder.
Lang volhouden doe je vooral door te oefenen. Het is namelijk grotendeels de mate van training van de juiste spiergroepen die bepaalt hoe lang je kunt staan, en hoe lang je met instrument kunt lopen. Daarnaast leer je door te oefenen je eigen lichaam beter kennen.
Bij staand werk is het de statische belasting van de spieren, de samendrukking van de zachte weefsels en de hydrostatische druk in de benen, die vermoeidheid kan veroorzaken. Daarbij bepalen de positie van de armen en van de rug in grote mate of er zich een risico voordoet.
De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm.
Werkgever en werknemer zijn beiden verantwoordelijk voor die gezonde en veilige werkplek. De werkgever moet zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.