In plaats van in een aardappel kun je je rozen ook gewoon stekken in water. Je kiest hiervoor een mooie roos uit en snijd de stengel schuin af of 10 centimeter. Snij alle ogen half weg zodat hier gemakkelijk wortels uit kunnen groeien.
Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.
Gebruik stekpoeder of beter stekgel op het onderste deel van de tak met verwijderde bast of insnijdingen over circa 2 cm. Met een houten potlood een plantgaatje maken, de tak plaatsen en de grond rondom de stek goed aandrukken. Na het planten en water geven de 'stolp' over de plant zetten tot op de grond.
Ze groeien van zichzelf vaak krachtig genoeg om op eigen wortels te kunnen staan. Het vermeerderen uit stek kan in deze periode worden uitgevoerd via zogenaamde houtige stek. Neem goed uitgerijpte scheuten die dit jaar zijn gegroeid, en knip die met een scherpe snoeischaar in stukken van 25 à 30 cm.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Waarom bomen en planten enten? Je kunt planten enten zodat ze elkaars eigenschappen kunnen versterken. Bijvoorbeeld een sterke wilg, waarvan de onderstam heel veel voedingstoffen kan opnemen en deze door kan geven aan de gecultiveerde soort. Zo krijg je een nog mooiere plant.
Stappenplan rozen stekken
Knip de bloem van de roos schuin van de stengel af. Haal de bladeren van de stengel af. De onderkant van de stengel knip je schuin af, waarbij je de helft van het onderste oog wegsnijdt. Je houdt nu nog een stengel tussen de 15 en 25 cm over.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Pokon Zaai- en Stekgrond - Welkoop.
Een pioenroos heeft bijna altijd een knolvormige wortelstok en in dit proces van rooien en vermeerderen wordt deze wortelstok gescheurd of gesneden. Hierdoor ontstaan er stekken. Deze wortelstekken worden na het scheuren of snijden in een speciaal bad gelegd en vervolgens worden deze gedroogd.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Koffieprut zorgt ervoor dat de grond zuurder wordt, wat sommige planten erg fijn vinden (bijvoorbeeld het Kaaps viooltje). Maar bij andere planten kan het zorgen voor gele bladeren. Je kunt koffieprut met filter en al dus beter op je composthoop gooien.
's Werelds best verkochte medicijn is ook heilzaam voor planten. Aspirine maakt ze beter bestand tegen virussen, bacteriën en schimmels.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Haal de onderste bladeren van je stekjes af voordat je ze in het water zet, anders gaan ze rotten. Eventueel kun je het uiteinde van je stekje van tevoren in stekpoeder dopen om hem te beschermen tegen bacteriën. Zorg dat je meerdere stekjes tegelijk maakt.