Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Beton, metaal en water vormen blokkades waar het wifi-signaal maar moeilijk doorheen komt. Ze hebben een grote invloed op het signaal. Zet het modem dus niet achter gewapend beton of naast het aquarium. Wie zich afvraagt hoe de staat van het eigen netwerk is, kan apps gebruiken om de kwaliteit te testen.
Als het wifi-signaal zwak is kan het zijn dat het apparaat te ver weg is van de router of dat er obstakels tussen staan. Verplaats jouw telefoon of tablet dichterbij de router of verplaats mogelijke obstakels en controleer de signaalsterkte opnieuw.
Een wifi-verbinding kan door allerlei gangbare apparaten zoals een magnetron, een drone en andere wifi-modems worden verstoord. Als een wifi-verbinding wordt verstoord, zullen het modem en het aangesloten apparaat proberen de verbinding te behouden door harder te gaan zenden.
Andere wifi-signalen in de buurt
Als er te veel toestellen in de buurt zijn die op dezelfde frequentie een signaal proberen uit te sturen, kan dit zorgen voor een verstoring. Het netwerk van de buren, een wifi-modem óf een versterker kan het internetsignaal dus ook verstoren.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Helaas hebben veel internetters last van slechte wifi in een of meer ruimtes in huis. Soms is het signaal te zwak om bijvoorbeeld te internetten in de slaapkamer. Mogelijke oorzaken zijn drukte op het wifi-kanaal en andere apparaten die wifi verstoren.
Wifi is een vorm van draadloos internet met een bereik tot ongeveer 35 meter. Het bereik en de snelheid van de verbinding is afhankelijk van de apparatuur en bijvoorbeeld hoeveel verdiepingen of muren er tussen het modem en het ontvangende apparaat zitten. Een slechte Wifi verbinding kan verschillende oorzaken hebben.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
De beste oplossing om het WiFi-bereik in huis te verbeteren, is om één of meerdere access points bekabeld op je router aan te sluiten. Voorwaarde hierbij is dat bekabeling aanleggen mogelijk is. Het voordeel van access points is dat ze een stabiele bekabelde verbinding hebben.
Ga naar het Configuratiescherm.Klik op Netwerkstatus.Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren.De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Veel moderne routers zijn uitgerust met een functie waarmee je het internet na een bepaald tijdstip uit kan zetten. Dit zorgt ervoor dat de telefoon of tablet van je kind geen verbinding maakt met wifi. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de wifi voor de apparaten van je dochter of zoon uit wordt geschakeld na bedtijd.
Wil je je wifi versterken in huis, zonder problemen en haperingen? Dan kun je beter gaan voor KPN Superwifi punten. Deze zenden namelijk één wifi signaal uit, en vormen op die manier één groot netwerk. Zo creëer je een deken van wifi door je hele huis.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
Gebruik bij voorkeur een kanaal tussen 1 en 11, waarbij de kanalen 1, 6 en 11 meestal het beste resultaat leveren.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Iedereen die jouw internetverkeer kan zien - een school, werkgever, internetprovider, overheidsinstanties of mensen die meekijken op een openbare draadloze verbinding - kan je surfactiviteiten zien.
Dunne muren van gips en ramen van enkel glas laten een wifisignaal goed door, maar muren uit beton of baksteen, dikke lagen isolatie en ramen van (drie)dubbel glas kunnen een probleem vormen. Hoe meer er zich daarvan tussen de modem en jouw apparaat bevinden, hoe slechter je internetverbinding.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Elektromagnetische velden van Wifi-routers
Draadloze Wifi-routers zenden elektromagnetische straling uit in een lage gigahertz-frequentie. Deze frequentie kan niet direct onze cellen verhitten en wordt daarom als niet zo gevaarlijk gezien.