Een slechte solvabiliteit betekent ook dat het bedrijf voor het grootste deel uit vreemd vermogen bestaat. Dit betekent dat een bedrijf bijna volledig afhankelijk is van geldverstrekkers, maar ook financieel niet compleet gezond is.
Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Een hoge solvabiliteit betekent namelijk dat een relatief groot deel van het vermogen uit eigen vermogen bestaat en niet uit geleend geld. Bij een te laag solvabiliteitsratio is relatief meer vreemd vermogen aanwezig. Dat moet je in principe allemaal netjes terugbetalen.
Hoe hoger de uitkomst, des te gezonder het solvabiliteitsratio van uw onderneming. Maar dat wil niet zeggen dat een laag solvabiliteitsratio betekent dat het niet goed gaat met uw bedrijf. Dit verschilt namelijk per bedrijf. Een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% wordt meestal als goed gezien.
Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit minstens 25% tot 40% zijn. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Wat is een gewenste solvabiliteit? Dit is afhankelijk van de branche en ondernemingsvorm van het bedrijf. Over het algemeen betekent hoe hoger de uitkomst, hoe beter de solvabiliteit is. Bij solvabiliteitsratio 1 (eigen vermogen / totaal vermogen * 100%) is een gewenste solvabiliteit minimaal tussen de 25% - 40%.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
Een schuldgraad boven de 100% is een slecht teken. Er is dan meer vreemd vermogen dan eigen vermogen in het bedrijf. Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Kengetallen zijn verhoudingscijfers van gegevens uit de jaarrekening, zoals voor liquiditeit, solvabiliteit, rendabiliteit, de omloopsnelheid van debiteuren of voorraden etc. Kengetallen worden gebruikt om bedrijfsinformatie op een compacte manier te kunnen beoordelen en om bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken.
Solvabiliteit geeft aan of de onderneming op de lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Liquiditeit geeft aan of de onderneming op de korte termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Rentabiliteit geeft weer hoeveel winst een bedrijf per geïnvesteerde euro maakt.
Een negatief eigen vermogen ontstaat doorgaans doordat de onderneming of organisatie wordt geconfronteerd met tegenslagen, resulterend in verliezen. Als die verliezen zodanig groot zijn dat het eigen vermogen dat niet meer kan dragen, dan zal het eigen vermogen negatief worden.
De bank ziet jouw onderneming als 'financieel gezond' als de uitkomst van de berekening ligt tussen de 20 en de 40 procent. Dit is overigens wel enigszins afhankelijk van je branche en ondernemingsvorm.
Banken houden een maximale leverage aan tussen de 3,0 – 4,0, afhankelijk van het type bedrijf. Andere financiers hanteren soms hogere maximale leverage ratio's.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Een financieel gezonde organisatie heeft een werkkapitaalratio van tussen de 10 en 20%.
Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke rentabiliteit te behalen. Dit geeft namelijk aan dat jouw geïnvesteerde eigen vermogen effectief is besteed. Over het algemeen zit je met een rentabiliteit op totaal vermogen van tussen de 5% en 10% goed.
Het gemiddelde eigen of totale vermogen bereken je door de beginstand van het vermogen en de eindstand van de periode bij elkaar op te tellen, en dit te delen voor twee.
Liquiditeit is de mate waarin de onderneming haar schulden op de korte termijn kan voldoen. Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen.
Als de som van de vlottende passiva groter is dan de som van de vlottende activa, beschikt je onderneming over een negatief netto werkkapitaal. Dit betekent dat een deel van het kortlopend vermogen (vlottende passiva) wordt ingezet voor de financiering van de vaste activa.
Een bedrijf is levensvatbaar als het voor langere tijd winstgevend is én aan de financiële en organisatorische verplichtingen kan voldoen.
DNB schrijft banken een minimaal liquiditeitspercentage voor. Banken kunnen krediet verlenen, zolang zij maar boven dit minimale percentage blijven. Stel dat DNB een minimaal liquiditeitspercentage van 20% voorschrijft.
Het is ook mogelijk om activa in te brengen (zoals bijvoorbeeld een pand) waarbij de waarde van deze activa wordt ingebracht als storting op het aandelenkapitaal. Een andere mogelijkheid is het doen van een agiostorting welke verwerkt wordt als agioreserve als apart onderdeel van het eigen vermogen.
Wat is vermogen? Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee.