een branderig gevoel en pijn bij het plassen. de drang om vaker dan normaal te plassen. gele pus- of witachtige slijmafscheiding uit de penis. een jeukende, gevoelige of gezwollen penis.
Oorzaken. De beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan zijn doordat u als kind op de stang van de fiets bent gevallen. Andere mogelijke oorzaken van vernauwing van de plasbuis zijn het plaatsen van een katheter voor een operatie, geslachtsziekten, ontstekingen aan de penis of een prostaatoperatie.
Schade aan de plasbuis komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat de plasbuis van een man langer is. Het kan ontstaan door een val op de stang van de fiets (straddle injury) of iets anders hards. Ook kan het ontstaan bij een ongeval met letsel van het bekken (met soms ook schade aan de blaas).
Door een plasbuisvernauwing kunt u de volgende klachten krijgen: zwakke urinestraal. uw blaas niet leeg kunnen plassen. vaak moeten plassen.
Een plasbuisontsteking betekent dat dit slijmvlies ontstoken is. Dit doet pijn of het voelt branderig, vooral bij het plassen. Soms komt er ook gele pus of helder slijm uit de penis. Dit wordt ook wel 'druiper' genoemd.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Om plasbuisontsteking te behandelen, kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Deze medicijnen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Let op: zorg dat je de antibioticakuur altijd afmaakt, ook als de klachten al weg zijn.
Een vernauwde plasbuis komt meestal doordat het slijmvlies in de plasbuis is beschadigd. Bijvoorbeeld door een val, een operatie of een geslachtsziekte. Door die beschadiging ontstaat er littekenweefsel. Door dit littekenweefsel wordt de plasbuis nauwer.
Een urethrastrictuur of plasbuisvernauwing is een aandoening die typisch bij mannen voorkomt. Er is hierbij sprake van een litteken binnenin of rondom de plasbuis.
Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.
Bloed bij de plas kan een alarmsignaal zijn en dient daarom nader onderzocht te worden. Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen.
Blaashalssclerose is een vernauwing van de blaasuitgang door spierhypertrofie en/of bindweefseltoename ter hoogte van de blaashals. Dit laatste kan ontstaan na een invasieve ingreep, bijvoorbeeld een transuretrale prostaatresectie (TURP).
Het doel van urethraplastiek is de vernauwing van de plasbuis op te heffen. Dit gebeurt door het slechte stuk plasbuis en het omliggende littekenweefsel in de plasbuis weg te snijden.
Wat zijn de symptomen van plasbuisontsteking? De klachten beginnen meestal 1 tot 3 weken nadat je de ontsteking hebt gekregen. Vaak gaan de klachten vanzelf weer weg.
Plasbuisontsteking: behandeling
Na een antibioticakuur van ongeveer 2 weken ben je meestal van de infectie verlost. Je wordt niet immuun. Als je besmet bent, is het belangrijk dat je de mensen waarschuwt met wie je de laatste tijd seks hebt gehad. Zij moeten ook worden behandeld.
Een kunststofbandje onder de plasbuis kan de verhoogde druk opvangen. Bij drukverhoging wordt de plasbuis tegen dit bandje aangedrukt. De urine kan er minder makkelijk langs. Het bandje blijft levenslang aanwezig: het lost niet op.
Ureterletsel komt vooral voor bij een moeilijke exploratie in al dan niet bestraald, geïnfecteerd, of van maligniteit verdacht gebied van uterus, ovarium, blaas, grote vaten of' de regio van colon, sigmoïd of rectum.
Bij een Sachse is het instrument een hol buisje, waaruit bij de vernauwing een mesje te voorschijn komt en de vernauwing insnijdt. Bij een Otis-operatie wordt de plasbuisvernauwing voor zover mogelijk opgerekt en snijdt het mesje daarna een of enkele millimeters in de vernauwing.
Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.
Schoon betekent dat u van tevoren uw handen goed moet wassen met water en zeep en het gebied rondom uw plasbuis goed reinigt met water. Ondanks dat u schoon werkt, voldoende drinkt en regelmatig ontlasting hebt, kan het toch voorkomen dat u een urineweginfectie krijgt.
Plasbuis bij de vrouw
Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals: Urineweginfecties. Blaaskramp. Lekkage of verstopping van de katheter.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
De oorzaak is meestal een bacterie: chlamydia of gonorroe. Je krijgt die bacterie door seks: het is dus een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Soms zijn andere bacteriën of virussen de oorzaak. Dan is het dus geen soa.
Wat merk ik bij een blaasontsteking (vrouw)?
Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten.