Hacking. Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.
Straffen. Bij computervredebreuk is enkel het binnendringen al strafbaar, met een maximumstraf van twee jaar gevangenisstraf. Wanneer de hacker ook gegevens overneemt, aftapt of opneemt wordt de maximale straf opgehoogd naar vier jaar, aldus artikel 138ab lid 2 Sr.
Een makkelijke regel om te onthouden is dat hacken strafbaar is, tenzij je je precies aan de Responsible Disclosure regels houdt. Als je kind het beveiligingslek heeft gemeld bij de eigenaar van het systeem of de website, moet deze organisatie wel voldoende tijd krijgen om (indien gewenst) het lek te verhelpen.
Het artikel luidt: “Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastelegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.”
Een strafbaar feit, ook wel een 'delict' genoemd, is een gedraging die volgens de Nederlandse wet strafbaar is. Strafbare gedragingen zijn opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. In de volksmond zijn de termen 'delict' en 'misdrijf' synoniemen echter, juridisch betekenen deze begrippen niet hetzelfde.
Als je iemand via bijvoorbeeld WhatsApp bedreigt, lijkt het misschien minder erg of serieus. Maar dat is het natuurlijk niet! Ook al sta je niet in levende lijven tegenover iemand, het is net zo goed een bedreiging en dus strafbaar.
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Het doorsturen van naaktfoto's of - filmpjes zonder toestemming is strafbaar in Nederland. Strafrechtelijke vervolging is bijvoorbeeld mogelijk op grond van smaad (artikel 261 Sr).
Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging. Dit is anders bij smaad.
De inloggegevens voor onder meer Facebook, Linkedin en Twitter, waar het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trustwave op stuitte, zouden zijn gestolen met behulp van een computervirus. Is een computer eenmaal besmet, dan kunnen de hackers meekijken bij alles wat op het toetsenbord wordt ingetypt.
Werk je 1 tot 4 jaar als gecertificeerd hacker, dan ligt jouw Certified Ethical Hacker salaris rond de 41.000 euro per jaar. Werk je 5 tot 9 jaar als hacker, dan verdien je al snel 56.000 euro per jaar. Heb je meer dan 9 jaar ervaring als hacker, dan kun je zelfs meer dan 80.000 euro per jaar verdienen.
Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft computervredebreuk, indien de dader vervolgens gegevens die zijn opgeslagen in een geautomatiseerd werk waarin hij zich wederrechtelijk bevindt, overneemt en voor zichzelf of een ander vastlegt.
Hacking. Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.
Hackers zijn helaas overal waar wij zijn, dus ook op Instagram. Het blijkt relatief eenvoudig om een Instagram-account te hacken als deze niet voldoende beveiligd is. Als dit je eenmaal overkomt, is het knap lastig om je eigen account weer terug te krijgen.
Voor mensen boven de 18 is sexting niet strafbaar. Het kan wel strafbaar zijn op het moment dat er misbruik wordt gemaakt van naaktbeelden. Bijvoorbeeld als er sprake is van wraakporno of stiekem gemaakte beelden. Ook afpersing en chantage met naaktbeelden is strafbaar.
Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
Nee. Alleen de ambtenaren die daarvoor geautoriseerd zijn door de politie. Omdat de politie zulke gevoelige persoonsgegevens verwerkt, stelt de wet strikte eisen aan het systeem dat regelt wie waar toegang toe heeft.
Handeling, of juist nalatigheid om te handelen, die bij wet strafbaar is gesteld. Strafbare feiten worden onderscheiden in overtredingen en misdrijven.
Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.
Wat voor straf kunnen kinderen maximaal krijgen? "Kinderen kunnen een werkstraf of een leerstraf krijgen. Een geldboete kan ook, maar wordt niet vaak opgelegd, omdat de ouders daar vaak mee belast worden. Ook kan een kind jeugddetentie krijgen.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie; 2. Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”