Tijdens je zwangerschap mag je in principe gewoon vlees eten, zolang het maar goed doorbakken is. Dat geldt ook voor vleeswaren: neem het liefst alleen de varianten die gekookt, gebraden of gebakken zijn.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar). Als je rauw vlees door en door verhit, kun je het wel veilig eten. Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (zoals filet american, ossenworst, rosbief, salami).
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.
Droge worst tijdens je zwangerschap
Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik. Het kan daarom schadelijke bacteriën en parasieten bevatten, zoals listeria en toxoplasma gondii. Deze leveren risico's op voor je zwangerschap en je baby.
Notenallergie en zwangerschap
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!
Gifstoffen in kruiden
Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.
Wil je toch graag een keer leverworst of paté eten, neem dan maximaal één boterham per dag. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om dagelijks ongeveer 800 microgram vitamine A tot zich te nemen, met een maximum van 3.000 microgram. Eén boterham met leverworst bevat ongeveer 1.200 microgram.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
Van oudsher wordt er namelijk vaak ananas gegeten om de bevalling op gang te helpen. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Daarom is ananas tijdens je zwangerschap best goed.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.