Het fijne van zonnebloemzaden is dat deze zowel binnen als buiten gezaaid kunnen worden. Wanneer je de zonnebloemen buiten wil zaaien, moet je een goede plek uitzoeken waar in ieder geval genoeg zon zal schijnen. Zonnebloemen gedijen het beste op een kalkrijke, voedselrijk en vruchtbare bodem.
De zonnebloem groeit bijna in elk soort grond en je maakt de zonnebloem erg blij met voldoende water en zonlicht. Van oorsprong komt de zonnebloem uit Noord- en Zuid-Amerika. In 1530 werd de zonnebloem door de Spanjaarden naar Europa gebracht.
Zonnebloemen houden van veel zon en een vruchtbare bodem. Vooral als je een goede hoogte wilt bereiken is goede voeding belangrijk. Kies daarom vruchtbare grond. Verder is volle zon erg belangrijk, neem een stukje grond dat de hele dag of een groot deel van de dag goed in de zon ligt.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Zaai zonnebloempitten in april binnen voor en plant ze na de IJsheiligen in mei uit in de vollegrond. Volg deze stappen voor de mooiste zonnebloemen in de zomer: Vul kleine potjes met goede potgrond. Plant één zaadje per pot op een diepte van 1,5 cm.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
Is de zonnebloem winterhard? De vaste zonnebloem is winterhard, maar de eenjarige zonnebloem (zoals de Helianthus annuus) is niet winterhard.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
Ze zien er prachtig uit, lokken bijen naar je tuin en zijn een prima buurplant voor bonen. Deze soort krijgt zelfs meerdere bloemen per stengel.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Verpotten. Ongeveer 4 tot 6 weken na het kiemen is het tijd om de plantjes te verpotten of buiten te planten. Let op: slakken kunnen een ravage aanrichten tussen de jonge plantjes, dus houd de plantjes goed in de gaten. Zorg ook dat de zonnebloemen genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien, ze kunnen heel groot worden ...
Beste standplaats voor zonnebloemen
Zonnebloemen staan het liefst – de naam zegt het al – op een beschutte, zonnige plek. Voordat je ze uitplant of zaait, is het ook verstandig om compost door de aarde te mengen. Ze houden namelijk ook van voedzame grond.
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm.
Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Bloemenvoeding of chloor
Dit doodt eventuele bacteriën. Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u langer van uw zonnebloemen genieten.
Van zaaien tot kweken
De meeste zonnebloemen groeien goed in potten. Maar voor hogere zonnebloemen is planten in de volle grond beter. Eenjarige soorten bloeien van de zomer tot in de herfst. Het kan ongeveer 11-18 weken duren om van zaadje tot bloem te groeien.
Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is de zonnebloemwortel. Hij staat vooral bekend om zijn gezonde eigenschappen. De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Bemesting. Maar ook voedingsstoffen zijn heel belangrijk voor de groei, omdat zonnebloemen tot de sterk opnemende planten behoren. Tijdens de groeiperiode kan je dus met wat stikstofrijke meststof eenmaal per week iets goeds doen voor je zonnebloemen.
Je kunt binnen het hele jaar door zonnebloemen zaaien. Als je ze buiten wil zaaien, wacht je best tot het niet meer gaat vriezen.