Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Verse mest dat direct van dieren komt is erg scherp om direct aan planten te geven, daar kunnen wortels van verbranden.
Oplossing: Een krat onder de zitstok zetten – de kippenpoep valt er vanzelf in. Af en toe een beetje vocht toevoegen en voila: het kippencomposttoilet! En de compost kunnen we in de voorjaar misschien direct weer op de kasbedden doen.
Misschien denkt u dat waar dieren worden gehouden sprake is van een mestprobleem? Welnu, in de vleeskuikensector is dit niet het geval. Sterker nog, kippenpoep en het strooisel uit de stal blijken een geweldige bron van energie! Een groot deel van alle kippenmest wordt omgezet in energie en mineralen.
Kippenmestkorrels worden gebruikt in de uitgebalanceerde landbouw, groente, fruitteelt, bloemen en gazon. Kippenmestkorrels bevatten een hoge concentratie aan organische stoffen. Deze organische stoffen worden gemakkelijk opgenomen door de bodem en stimuleren de wortelvorming van planten.
Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest.
Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang. Bij het aanplanten kunt u ook een grond verbeterend middel gebruiken zoals Vivimus waarin voor de eerste 100 dagen voedingsstoffen zitten voor je planten.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Mest van bijvoorbeeld kippen is minder geschikt om direct over het land te verspreiden. Kippenmest is namelijk “scherp”; het bevat veel voedingsstoffen maar weinig organische stof en kan daardoor tot verbranding van planten leiden.
Deze gecomposteerde kippenmest is gedroogd en in korrels geperst, waardoor het gemakkelijk verwerkbaar is in de tuin. Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen.
Kippenmest is idd prima voor de tuin, zolang je het maar eerst laat verteren. Als je het meteen vers over de grond verdeelt heb je te veel ammoniak in de mest. Daar kunnen sommige planten niet goed tegen.
Tip. Alleen mest van kleine huisdieren mag je weggooien in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Honden- en kattenpoep hoort bij het restafval.
Variatie en diversiteit is zoals vaak de oplossing. Ook inzake het materiaal dat je in de kippenren kiepert om er compost mee te fabriceren. Na ongeveer een jaar is de compost klaar.
Je kunt de poep gewoon op je bestaande composthoop/vat gooien samen met de rest van je groene en bruine afval. Door de toevoeging van de kippenpoep zal die compostering een stuk sneller gaan.
Meng gras en gft met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijg je én voedsel én structuur in je hoop. Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden.
Kwallen laten ze trouwens niet, want die hebben geen anus, een belangrijke voorwaarde voor een scheet. Vogels ook niet. Hun voedsel gaat te snel door hun spijsverteringsstelsel. Van sommige dieren is het (nog steeds) niet bekend, zoals kikkers en vleermuizen.
Roofdieren. Roofdieren zoals vossen, katten, ratten en dassen kunnen ook een reden zijn waarom uw kippen 's nachts hun hok niet meer in willen. Deze dieren jagen uw toom angst aan. Kleinere roofdieren zoals dassen kunnen zelfs het kippenhok binnendringen door over of door het hek te klimmen.
Om nog maar te zwijgen van al het schone water dat ervoor nodig is. Reden genoeg om urine in te zamelen, vindt Waternet. U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes.
Kunstmest bevat de juiste voedingsstoffen, maar verbetert de bodemstructuur niet. Bovendien belast kunstmest het milieu meer. Bij kunstmest gaat de afgifte van voedingsstoffen zó snel dat planten kunnen 'verbranden' als je te veel gebruikt.De planten krijgen dan gele bladeren en verwelken.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
12-10-18 wordt voornamelijk gebruikt als bemesting voor het gazon. Met 1 kg mest kun je ongeveer 25 m² gras bemesten. Je kunt 12-10-18 natuurlijk ook gebruiken in de siertuin, moestuin en border. Sommige gewassen en planten in de moestuin en/of border kunnen wel wat extra voeding gebruiken.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.