De meeste leidingen liggen minimaal 4-5 cm diep in de muur. Hierdoor wordt de kans dat je tijdens het boren een leiding raakt verkleind. Soms liggen de leidingen echter minder diep in de muur. Gebruik daarom altijd een leidingzoeker als je niet weet waar de leidingen lopen of hoe diep deze liggen.
Na de KLIC-melding stuurt het Kadaster een ontvangstbevestiging. In deze bevestiging staat een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en leidingen in de grond waarin je gaat graven. Deze netbeheerders sturen je alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Zo weet je precies waar ze liggen.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Uw hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten uw huis binnenkomt, meestal vlak voor uw watermeter. U vindt uw watermeter in de meterput bij de voor- of achterdeur, in de meterkast of in de kelder.
Zij lopen dan met meetapparatuur bij u door de straat. De gasleidingen liggen onder de straten en hebben vertakkingen tot aan de gevel van uw woning of bedrijfspand.
Soms liggen de gasleidingen onder water, in de bodem van een kanaal bijvoorbeeld. Een geel bord met een grote Z en de tekst 'gas' of 'aardgas' geeft op de oever aan waar een of meer Gasunie-leidingen een watergang kruisen.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Via de watermeter stroomt het drinkwater naar de binnenleidingen in huis. De kwaliteit van het drinkwater in de binnenleidingen is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De waterleidingen in uw huis zijn dus het eigendom van de woningeigenaar. Dit kan uzelf zijn, de verhuurder of woningbouwvereniging.
In de regel zit de kraan altijd net onder de watermeter. De watermeter is in veel woningen te vinden in de meterkast, maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld in uw kelder zit of bij uw achterdeur.
Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer. Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan 'kruispunten' zijn de buizen wel dikker.
Boor nooit zomaar een gat in de muur of het plafond, want dan loop je het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding, gasleiding of metaal te raken. Hierdoor kun je een elektrische schok, een overstroming, een kapotte boormachine of zelfs explosies krijgen.
Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
Vaak is lucht in de leiding de oorzaak van dit bonkende geluid. Na verloop van tijd kan er lucht in de leidingen ontstaan, waardoor je een klapperend geluid hoort bij het openen van de kraan. Meestal is dit niet verontrustend doordat het gemakkelijk op te lossen is door de waterleidingen te ontluchten.
Lekkage in waterleiding of gasleiding
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
Meestal ligt het riool buiten vlak bij je voordeur. Heb je een luik bij je deur? Als je dit opent, zie je één of twee buizen. Deze buis (of buizen) lopen van onder je huis door je tuin of onder je oprit naar de weg.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
Vaak vindt u de hoofdkraan onder de gootsteen in uw keuken, of bijvoorbeeld in de meterkast. De exacte locatie is afhankelijk van het type woning dat u heeft. Bij een appartement bevindt de hoofdkraan zich vaak in de keuken, daar waar dit bij reguliere woningen vaak de meterkast is.
Op het moment dat je een kraan heel snel open en dicht doet, wordt de kans groot dat er waterslag ontstaat. Er komt dan namelijk veel drukverschil in een waterleiding. Het water gaat dan dus als het ware heel erg schommelen.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Leidingsystemen in de wand moeten horizontaal of verticaal zijn aangebracht of parallel aan de dichtstbijzijnde wand van de badkamer. Voor de badkamer is het gewenst dat de leidingen die horizontaal lopen zo dicht mogelijk tegen het plafond zijn aangebracht.
Als je toevoerleiding een bruinachtige, koperkleurige kleur krijgt, betekent dit dat het een koperen toevoerleiding is. Naast lood of koper kan je ook een kunststof of gegalvaniseerd stalen leiding je huis binnen laten komen. Als het staal is, zou er een magneet aan blijven plakken.
Over het algemeen wordt aangenomen dat distributieleidingen op een diepte van ongeveer 1 meter liggen. De belangrijkste reden dat leidingen op een diepte van ongeveer 1 meter liggen is om te voorkomen dat leidingwater bevriest.
Als je in een betonnen plafond wilt gaan boren is de kans groot dat je metaal tegenkomt. Dit wordt gebruikt als wapening in een betonnen dek. Om deze reden is het belangrijk om een boor te gebruiken die speciaal ontworpen is voor beton met metaal, ook wel gewapend beton genoemd.
Er zijn geen regels die bepalen hoe diep een waterleiding in de muur moet liggen. Een millimeter verder dan het zoekgebied boren is dus al riskant." Ook dieper boren dan de schroeflengte wordt afgeraden door de experts: "Het is nergens voor nodig en je loopt er onnodig risico op schade mee."
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd. Het risico op het raken van de leidingen is voor de klant zelf.