Mag ik een rookmelder op de kast leggen of boven een kast plaatsen? Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Kan je toch écht een melder niet op het plafond hangen, hang hem dan zo hoog mogelijk op de muur en weg van hoeken en tochtplekken. Enkel in een puntdak hang je een rookmelder best een halve meter onder de nok, omwille van de mogelijke aanwezigheid van dode lucht.
Plaats de rookmelder niet:
bij een ventilator of ventilatieopening. boven de verwarming. op tochtige plekken. in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt.
Plaats een rookmelder en zorg voor een zaklamp in uw meterkast. Hang een rookmelder op in de meterkast die u waarschuwt wanneer er rookontwikkeling ontstaat. Zorg ook voor een zaklamp in de meterkast. Zo heeft u altijd licht bij de hand als de stroom uitvalt.
De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.
Hang je hem aan het plafond, dan behoort er 50 cm van de zijmuur en hoeken van de ruimte te zijn. Hoe hoger de melder hangt (vandaar dat het plafond de beste plaats is), hoe beter. Rook stijgt immers op en wordt dan al in een heel vroeg stadium gedetecteerd. Wil je ook een rookmelder op de zolder hangen, dan kan dat.
In de keuken komt veel rook en condens vrij bij het koken. Hierdoor kan een optische rookmelder, die werkt op basis van infrarood met een lichtgevoelige cel, onterecht alarm slaan.
Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond. Koolmonoxide zal in dit geval namelijk wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Als daar een CO-melder hangt word je op tijd gewaarschuwd.
In de woonkamer kan je een rookmelder het beste plaatsen in het midden van de kamer, zo hoog mogelijk tegen het plafond, op minstens 30 centimeter van een lamp en op minstens 50 centimeter van een muur of hoek. Plaats de rookmelder niet tegen de muur.
Daarom is het belangrijk om naast een rookmelder, ook een koolmonoxidemelder in uw huis te installeren. Voor €67,50 installeren wij tot 3 rook- en/of koolmonoxidemelders op batterij.
'Voldoende rookmelders' betekent dat een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) op elke verdieping minstens één rookmelder moet hebben. Bij kamers moet er in de kamer zelf ook een rookmelder zijn.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
Welke rookmelder adviseert de brandweer? De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto.
In het kort: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet.
Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.
Rookmelders verplicht in iedere woning
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op iedere verdieping van uw huis met een slaapkamer, woonkamer of keuken. Lees meer informatie over hoeveel rookmelders u in huis moet hebben.
Plaats de rookmelder bij voorkeur in het midden van het plafond, minimaal 50 cm van de muur. Bij schuine daken, plaats je de melder tegen de schuine wand, minimaal 90 cm verticaal gemeten van de nok van het dak. Zorg dat de melder altijd bereikbaar is voor het testen en schoonmaken.
Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt. Dat laat bijvoorbeeld verzekeraar Aon weten. Ook bij Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking.
Oorzaak van koolmonoxide uit uw cv
Een goed werkende cv trekt zuurstof van buiten aan bij deze verbranding. De gassen die bij de verbranding vrijkomen, worden weer naar buiten afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed werkt, ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.
Koolmonoxide is een gas dat bijna net zo zwaar is als zuurstof. Daardoor mengen de twee gassen snel. Zoals warme lucht omhoog gaat in een hete luchtballon, gaat warme koolmonoxide uit bijvoorbeeld een cv ketel ook omhoog.
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning.